La One World Romania 10 continuăm programul de pețitorie Civil Society Pitch, o inițiativă inovatoare ce își propune să cupleze cineaști din domeniul filmului documentar cu activiști și organizații care luptă pentru apărarea drepturilor omului din România, Bulgaria și Ungaria, cu scopul de a încuraja apariția de noi filme documentare de calitate în regiune.
Între 18-19 martie, activiștii pentru drepturile omului vor avea ocazia de a prezenta în fața experților din industria filmului documentar, idei ce pot deveni filme, bazate pe subiecte familiare, la care au acces direct și pe care le-au documentat de-a lungul timpului. În a doua parte a atelierului, prezentările vor fi urmate de discuții între reprezentanții societății civile și cineaști, concepute sub formă de Speed Dating, iar la final, cineaștii vor avea și ei ocazia să își prezinte viziunea artistică asupra ideilor de filme documentare propuse de activiști. Pe parcursul atelierului, vom avea și sesiuni speciale ale tutorilor, precum și un studiu de caz pe baza filmului “Invizibilii”, cu echipa câștigătoare a ediției pilot Civil Society Pitch din 2016.
Tutorii atelierului sunt experți europeni de la Balkan Documentary Center, European Documentary Network și HBO Europe.
Evenimentul va fi ținut în limba engleză.
Participanții la atelier au fost selectați în urma unui CALL public lansat în perioada 07-24 februarie 2017.
Acest atelier este realizat în parteneriat cu Balkan Documentary Center, Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta, EDN-European Documentary Network; și beneficiază de sprijinul HBO România și al Ambasadei Regale a Danemarcei.
Sprijinul acordat de Ambasada Regală a Danemarcei completează candidatura acestei țări la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU în perioada 2019-2021 și promovează prioritățile ce stau la baza acestei candidaturi: demnitate, dialog și dezvoltare în apărarea drepturilor omului.
IT COULD BE YOU
Expoziție foto de Laurențiu Garofeanu
Expoziția de fotografie It could be you face parte dintr-un proiect mai larg, Oamenii străzii, povești din București, care își propune o imersiune jurnalistică și umanitară în viața oamenilor fără adăpost din capitala României.
Unul dintre obiectivele expoziției este să dezvăluie chipurile acestor oameni necunoscuți, care trăiesc în afara normalității și în același timp, să deschidă un dialog menit să ajute publicul larg să înțeleagă situațiile cu care aceștia se confruntă.
Proiectul Oamenii străzii, povești din București a început în 2016, în urma atelierului Civil Society Pitch powered by One World
Romania și se desfășoară în colaborare cu organizația Samusocial din România.
Într-o primă etapă, echipa proiectului a realizat o serie de ședințe foto și interviuri cu diferiți oameni fără adăpost, pe care i-a scos din anonimatul mediului lor cotidian și le-au oferit ocazia să își spună poveștile.
Laurențiu Garofeanu
Producător, regizor și fotograf, Laurențiu a participat la realizarea de materiale jurnalistice și documentare care au ajuns în peste 50 de țări. A colaborat cu diverse posturi TV internaționale printre care Discovery, National Geographic, CBS și RTL, iar fotografiile sale au fost publicate în The Guardian, Times Magazine și The Independent UK. În prezent, Laurențiu conduce Mekanism Media, o companie de producție de film cu sediul în București.