ATELIERE
EN
CIVIL SOCIETY PITCH 5 începe în acest weekend la Centrul Ceh din București
29 martie 2023

Pe 31 martie dăm startul Civil Society Pitch 5, un program de dezvoltare de film documentar cu teme sociale și drepturile omului organizat de One World Romania. În primul weekend al celei de-a 16-a ediții a Festivalului de Film Documentar One World România, 17 reprezentanți ai societății civile și 18 regizori din Bulgaria, Ungaria, Rep Moldova și România se vor întâlni la Centrul Ceh din București pentru a demara noi proiecte de film documentar.
  
În cele 3 zile de workshop Mona Nicoară, Oliver Sertic și Radu Ciorniciuc, documentariști cu renume internațional, și mentorii acestei ediții, împreună cu Ileana Szalsz și Bogdan Iancu, antropologi și profesori în cadrul Masterului de Studii Vizuale și Societate SNSPA, vor susține ateliere de pitching, matchmaking și accelerare. În timpul acestora participanții vor învăța ce presupune conturarea unor povești de film documentar, care sunt practicile etice în munca de cercetarea pe teren și cum se poate crea o colaborarea trainică între ONG-uri și cineaști.

Pentru demararea proiectelor și stabilirea echipelor, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale vor susține în fața regizorilor un pitch în care vor propune subiecte de film documentar pronind de la cauzele pentru care luptă ONG-urile pe care le reprezintă. În urma pitch-urilor regizorii își vor alege povestea pe care doresc să o dezvolte într-un proiect de film documentar și se vor forma echipe de lucru ONG- cineast.

ONG-urile care participă la această ediție a Civil Society Pitch activează în diferite sfere sociale. Ele sunt implicate în lupta pentru drepturile copiilor instituționalizați și a persoanele cu dizabilități, drepturile migranților și a refugiaților, lupta împotriva violenței asupra femeilor și împotriva discriminării comunității rome, dar și pentru dreptul la locuire sau protejarea naturii. Cineaștii și cineastele din cele patru țări partenere au interese și abordări cinematografice diferite. Pentru a afla mai multe despre participanți, puteți accesa pagina de Facebook Civil Society Pitch sau oneworld.ro.

Cea de-a 5 ediție a programului internațional Civil Society Pitch cuprinde cinci etape și se va derula în perioada martie 2023 – aprilie 2024 după următorul calendar:
 
1.     atelier de pitching, matchmaking și accelerare (31 martie - 2 aprilie 2023)
2.     documentare și dezvoltare (mai - octombrie 2023)
3.     atelier de follow-up (noiembrie 2023)
4.     dezvoltare și producție (octombrie - februarie  2024)
5.     sesiune publică de pitching și premiul de dezvoltare (aprilie 2024)

Civil Society Pitch este un program inițiat și coordonat de Asociația One World Romania în parteneriat cu Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta (Ungaria), Asociația Obștească MOLDOX (Republica Moldova), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” (România), Masterul de Antropologie SNSPA și Masterul de Studii Vizuale și Societate SNSPA (România). 

Programul FORUM CIVIL SOCIETY PITCH este un proiect* cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.