EN
Civil Society Pitch 5 își desemnează câștigătorul la One World Romania 17, după un pitch public pe 13 aprilie
28 martie 2024

Civil Society Pitch, programul intensiv de dezvoltare pentru regizori de film documentar și reprezentanți ai ONG-urilor organizat de Asociația One World Romania, se apropie de finalul ediției a 5-a, cu un pitch public în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Cinci proiecte au ajuns în etapa finală și au șansa de a câștiga un premiu în valoare de 4.000 de euro pentru dezvoltare.

Pitch-ul are loc pe 13 aprilie, de la ora 11:30, la Centrul Ceh București (Str. Ion Ghica nr. 11), cu intrare liberă, iar câștigătorul va fi anunțat la Gala de închidere a festivalului, tot pe 13 aprilie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie (Str. Eforie nr. 2).

Juriul este format din producătoarea de film documentar Elena Martin, care a ghidat proiectele și în cadrul unui atelier de lucru în noiembrie 2023; producătoarea bulgară Martichka Bozhilova, directoarea Balkan Documentary Center și Sofia DocuMental Film Festival și inițiatoarea programului Balkan Watchers, care va fi demarat în cadrul One World Romania 17, și regizoarea slovacă Viera Čákanyová, care va prezenta noul său film, Note din Eremocen, la festival.

 


Proiecte:

Sunbirds – Fanni Hatházi (Ungaria) & Societatea Ornitologică Română (România): Sunbirds îl urmărește pe Reese, un adolescent transgender, într-un plin proces de descoperire de sine. Ghidat de familia sa de la Societatea Ornitologică Română, el observă păsările din metropola cenușie a Bucureștiului, înainte de a porni într-o călătorie spre Canada care îi va schimba viața.

Life on pause – Anthoniy Hristov & Single Step (Bulgaria): Cum să exiști într-o țară al cărei întreg sistem juridic și administrativ nu-ți recunoaște existența? Life on pause este un documentar creativ despre Gabriela, Eda și Valentin, trei tineri transgender plini de viață, care luptă împotriva discriminării din partea statului, își afirmă personalitatea și își revendică locul în societate împotriva tuturor obstacolelor, în Bulgaria, frontiera europeană a drepturilor omului.

White, Green and Queer – Kosta Karakashyan & Deystvie (Bulgaria): De la secret la mândrie, White, Green and Queer descoperă istoria ascunsă și luptele LGBTQ+ din Bulgaria prin intermediul arhivelor și al unor mărturii directe, punând în discuție imaginea queerness-ului în Bulgaria ca un import recent din Occident.

Demon on four wheels – Alexandru Ioan Oiță (România): În urma unui eveniment care i-a schimbat viața, Ciprian decide să se dedice în totalitate raliurilor sportive, dar nevoile financiare îi stau în calea atingerii performanței. Având în vedere prin câte momente grele a trecut Ciprian, motivația și puterea sa îl transformă într-un campion pentru mii de oameni, inclusiv pentru regizorul filmului, care îi cere ajutorul pentru a-și susține tatăl, care a trecut printr-o situație similară.

Când mintea zboară / Spread your wings – Anelise Sălan & Societatea Ornitologică Română (România): În încercarea de a-și depăși problemele de anxietate declanșate de divorț, o mamă singură cu două fiice încearcă birdwatching-ul ca formă de terapie.

 

Raluca R. Gorgos, coordonatoarea programului, spune că cele cinci proiecte finaliste „abordează probleme sociale profunde, aducând în fața camerelor de filmat persoane puternice, care luptă cu insistență împotriva atomizării sociale și care pledează pentru un viitor empatic, în care diversitatea e întâmpinată fără cenzură. Aceste povești se desfășoară progresiv, recuperând totodată părți din istoria unor comunități care continuă să fie marginalizate, cum ar fi comunitatea LGBTQIA+, persoanele care se confruntă cu anxietate și depresie severă, sau cei cu probleme locomotorii, subliniind astfel locul lor de drept în societatea contemporană”.

Pitch-ul este conceput și ca un eveniment de networking în cadrul căruia cei care activează în industria cinematografică și publicul larg pot afla mai multe despre proiectele participante. Subliniem cât de important este – cu atât mai mult în contextul unei industrii cinematografice naționale în care documentarele sunt încă sub-finanțate și prea puțin difuzate – ca acești cineaști să primească sprijin din partea colegilor lor. Așadar, vă așteptăm la Centrul Ceh pentru a întâmpina aceste proiecte la prima lor ieșire în lume! Fiecare regizor va prezenta un trailer și 7 minute de pitch, urmate de 10 minute de Q&A în care juriul și publicul vor putea pune întrebări suplimentare despre fiecare proiect.

Proiectele au parcurs un drum complex de dezvoltare în cele 8 luni de când 16 reprezentanți ai ONG-urilor și 18 regizori au fost selectați în program. Parcursul a demarat în martie 2023 cu 3 zile de atelier în care participanții au fost îndrumați de mentorii programului – cineaștii Mona Nicoară, Oliver Sertic și Radu Ciorniciuc, alături de antropologii Ileana Szasz și Bogdan Iancu. După mai multe luni de sesiuni de mentorat, în luna noiembrie participanții s-au reîntâlnit în cadrul un atelier de lucru ghidat de producătoarea Elena Martin și regizorul de film documentar și co-fondatorul One World Romania, Alexandru Solomon.

 


 

ORGANIZATOR

Asociația One World Romania

PROGRAM CO-FINANȚAT DE

Administrația Fondului Cultural Național

PARTENERI

Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul internațional de documentar de drepturile omului VERZIO (Ungaria), MOLDOX Lab (Republica Moldova), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Universitatea Națională de Arte București, Masterul de Antropologie SNSPA, Masterul de Studii Vizuale și Societate SNSPA (România)

LOCAȚII

Centrul Ceh București, KAS Rule of Law Programme South East Europe

Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Civil Society Pitch este un program intensiv de dezvoltare de film documentar creat pentru ONG-uri și cineaști din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova și România. Programul urmărește să faciliteze dialogul între activiști și regizori, artiști sau antropologi vizuali, și să stimuleze crearea unor noi proiecte de film documentar care abordează teme sociale și drepturile omului.