Ne bucurăm să dezvăluim noul catalog de documentare creative KineDok, disponibil deja pentru proiecții. Selecția ediției este una extinsă și cuprinde 22 de filme: pe lângă cele 13 documentare recente din țările participante – Republica Cehă, Croația, Georgia, Slovacia, Ungaria și România – partenerii locali au la dispoziție și filme de arhivă, un Focus Ucraina și un calup de scurtmetraje.
Programul include un documentar croat de investigație despre condiția muncitorului (Ce e de făcut?), o poveste despre dezamăgirile unei campanii electorale din Georgia (Zâmbetul Georgiei), două filme despre situația persoanelor queer din Ungaria (Calea îngustă către fericire și Grădina lui Fanni), un portret al politicianului slovac Alexander Dubček (Toți bărbații devin frați) sau o meditație despre cum lupta pentru salvarea planetei apropie un tată și o fiică (Lumea conform tatălui meu).
Documentarele românești selectate anul acesta sunt: Arsenie. Viața de apoi, de Alexandru Solomon; Între revoluții, de Vlad Petri; și Cazul inginerului Ursu, de Liviu Tofan și Șerban Georgescu.
Selecția reprezintă o privire transversală prin cinematografia documentară recentă din țările partenere și poate fi vizionată în spații alternative, cum ar fi muzee, biblioteci, licee, grădini, galerii, până în aprilie 2025, alături de dezbateri cu regizori și alți invitați speciali. Din toamnă se vor adăuga programului și două experiențe VR, în premieră în cadrul KineDok.
Printre orașele unde avem deja confirmate proiecții se numără Arad, Bârlad, Bistrița, Botoșani, Brașov, București, Cluj-Napoca, Dezmir (județul Cluj), Eforie Sud, Galați, Oradea, Petroșani, Reșița, Sibiu și Suceava, iar lista este deschisă. Dacă doriți să organizați evenimente KineDok la voi în localitate, ne puteți scrie la kinedok@oneworld.ro.
Vă invităm să explorați în continuare mai jos catalogul de filme al acestei ediții și să ne urmăriți pe social media (Instagram / Facebook) pentru actualizări despre programul proiecțiilor.
FOTOFOBIA, de Ivan Ostrochovský & Pavol Pekarčík, SK / CZ / UA, 2023, 71 min.
Plasat în mijlocul războiului din Ucraina, Fotofobia se concentrează asupra unei familii care se adăpostește în stația de metrou din Harkov. Când Niki, în vârstă de 12 ani, o întâlnește pe Vika (11 ani), o lume nouă i se dezvăluie.
SINDROMUL HAMLET, de Elwira Niewiera & Piotr Rosołowski, DE / PL, 2022, 85 min.
Un grup de tineri actori ucraineni, fiecare având cicatrici psihologice ale războiului din Donbas, sunt distribuiți într-o producție teatrală experimentală a lui Hamlet. În timp ce se confruntă cu faimosul solilocviu „A fi sau a nu fi”, actorii își procesează propriile dileme.
66 DE SEZOANE, de Peter Kerekes, SK / CZ, 2003, 86 min.
În inima Košicei interbelice, Piscina Municipală devine un martor tăcut al tumultului istoriei din Europa Centrală. Într-un mozaic vibrant, regizorul Peter Kerekes dezvăluie 66 de sezoane de amintiri, aducând la viață trecutul prin imagini de arhivă și reconstituiri cinematografice.
LUNILE DE MIERE, de György Szomjas, HU, 1970, 37 min.
Lunile de miere prezintă o serie de interviuri luate tinerelor din Ungaria care l-au cunoscut pe un italian care a murit într-un accident de mașină în Budapesta. Multe dintre acestea îl descriu ca fiind logodnicul lor.
SCENE MICI DINTR-O LUME MARE: Cinci scurtmetraje din țările KineDok, 2022 - 2023
Selecția de scurtmetraje prezintă un amestec divers de povești și perspective asupra lumii, atingând aspecte ale vieții în diferite părți ale Europei – de la protestele politice din Republica Cehă până la situațiile cotidiene din Georgia. Trailer (stânga) din CEL MAI FRUMOS COLȚ AL LUMII, de Robert Mihály.
În aproximativ 90 de minute, regizorul Marek Kuboš încearcă să dezvăluie gândurile documentariștilor slovaci, concentrându-se în special pe o generație de succes populară în anii ‘90.
Acest road movie ne poartă pe urmele lui Arsenie Boca, într-un pelerinaj pus în scenă. Pelerinii și regizorul refac presupusele miracole atribuite părintelui, le dezbat și se confesează. Povestit prin ochii credincioșilor, observați de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflectă societatea românească în imaginea acestui om care urmează să fie canonizat.
Greta tocmai împlinise 8 ani când a urmărit la televizor relația tensionată dintre SUA și Irak și evenimentele de la 11 septembrie. Acum, în secolul 21, marcat de războaie, extremisme politice și catastrofe climatice, Greta îl contactează pe Hans Blix, responsabil cu monitorizarea Irakului la începutul anilor 2000, pentru a obține răspunsuri.
Un cuplu tânăr de romi gay se străduiește să-și îndeplinească visurile în ciuda tuturor dificultăților. Călătoria pe care o parcurg Gergő și Lénárd îi poartă dintr-un sat îndepărtat și ostil din Ungaria până în vibrantul oraș Budapesta, unde își propun să realizeze un film muzical.
Inginer constructor și poet, Gheorghe Ursu a fost ucis în arestul Securității, în noiembrie 1985, ca urmare a unei scrisori trimise la Europa Liberă prin care denunța decizia lui Nicolae Ceaușescu de a opri consolidarea clădirilor afectate de cutremurul din 1977. Filmul reconstituie cazul prin narațiunea lui Andrei Ursu – martor al evenimentelor de atunci și erou principal al întâmplărilor de acum.
Un documentar de investigație despre condiția muncitorului, care îl urmărește pe liderul sindical de la o companie de material rulant după ce ajunctul său se sinucide în urma unui protest.
Fanni, o adolescentă transgender de 19 ani, și Laci, un bărbat de 60 de ani fără adăpost, creează o familie improvizată, plină de haz și prietenie, sprijinindu-se reciproc în fața greutăților și schimbărilor.
Două femei separate de revoluții își unesc destinele prin scrisorile pe care și le trimit, înfruntând societățile în care trăiesc.
Documentarul surprinde visul comun al unui fizician și al fiicei sale artiste de a găsi o soluție eficientă pentru salvarea planetei. Pe parcursul călătoriei lor, ei încearcă să-și croiască drum nu doar în lumea politicilor climatice și a puterilor din spatele acestora, ci și în relația lor.
Mariam are un coșmar recurent. Visează că este izolată într-o clădire numită Abastumani, ascunsă printre munții Georgiei. Într-o zi, decide să-și înfrunte frica și să caute sanatoriul pentru a filma atât spațiul, cât și pacienții bolnavi de tuberculoză tratați acolo.
Dragostea, căsătoria și intimitatea dintre Tea, de origine croată, și Mirsad, de origine romă, par imposibile, întrucât viața lor este supusă unei analize din partea familiilor, care au sisteme de valori și obiceiuri complet diferite.
Mărturiile vieții lui Alexander Dubček, figură marcantă a Cehoslovaciei, compun un portret al secolului 20. De la copilăria din Kîrgîzstan la viața de vedetă politică și dizident, între gratii, libertate și Revoluția de catifea, documentarul explorează puncte sensibile din istoria și memoria națională.
În timpul campaniei electorale cunoscută sub numele de „Zâmbetul Georgiei”, partidul politic le-a promis celor mai săraci locuitori ai țării danturi noi în schimbul voturilor lor. La finalul campaniei, votanții încrezători au fost dezamăgiți să constate că promisiunea nu le va fi niciodată îndeplinită.
ORGANIZATOR NAȚIONAL
Asociația One World Romania
PARTENERI
Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), Restart (Croația), Chai Khana (Georgia)
CU SPRIJINUL
Programul Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene, Centrul Național al Cinematografiei
PARTENER DE MONITORIZARE
mediaTRUST Romania
KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 țări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.
Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție și formează comunități. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.