EN
TAG
kinedok
Dezbatere KineDok despre rolul bibliotecilor în activarea comunității locale
24 martie 2023

Ca în fiecare an, KineDok – programul internațional ce promovează filmul documentar în spații alternative – revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe 4 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir (Str. Viitorului nr. 52), prezentăm dezbaterea Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar.

Evenimentul continuă un demers început anul trecut prin care KineDok și Asociația One World Romania promovează bibliotecile ca hub-uri culturale. Vom analiza importanța bibliotecilor în coagularea comunităților și în integrarea culturii în viața de zi cu zi, explorând totodată beneficiile filmului documentar în acest context.

Cu ajutorul invitaților noștri vom descoperi harta bibliotecilor de cartier din București, vom discuta despre statutul filmului documentar și vom analiza importanța și impactul proiecțiilor de film documentar în comunitățile mici și mijlocii.

Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile, cu condiția unei înscrieri prealabile prin acest formular. Discuția va avea loc în limba română.

Invitații dezbaterii sunt: Vlăduț Andreescu (bibliotecar metodist, coordonator al bibliotecilor publice din județul Dâmbovița); Alex Axinte (arhitect, cercetător, educator, studioBASAR); Radu Ciorniciuc (regizor, scenarist, jurnalist). Moderatoare: Nicoleta Fotiade (expert - formator în educația media, președinta Mediawise Society).

Vlăduț Andreescu este bibliotecar cu atribuții metodice în cadrul Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița de peste 20 de ani. La început, a lucrat ca învățător și bibliotecar într-o mică bibliotecă rurală, unde organiza activități socio-culturale care să ajute copiii și tinerii să înțeleagă importanța lecturii și a culturii pentru dezvoltarea lor personală și profesională. În prezent, coordonează activitatea bibliotecilor publice din județul Dâmbovița. În activitatea sa este mereu atent la nevoile oamenilor și încearcă să țină pasul cu societatea modernă. Folosește educația nonformală și consiliază bibliotecarii să lucreze cu voluntari în activitatea lor.

Alex Axinte este arhitect, cercetător și educator; trăiește și lucrează la București. Este interesat de documentarea și susținerea practicilor informale de gestiune a spațiilor comune, în contextul locuirii colective din orașul post-socialist. Alex este implicat în proiecte de cercetare prin acțiune, educație aplicată, design participativ și activare culturală și civică și este co-fondator al practicii spațiale studioBASAR (2006). În contextul doctoratului pe care îl desfășoară la Universitatea din Sheffield a inițiat Garaj DESCHIS în 2020 în cartierul Drumul Taberei, un spațiu-proiect de cercetare, învățare reciprocă și activare culturală și comunitară. Din acest demers s-a dezvoltat recent cercetarea calitativă Harta Bibliotecilor de Cartier (HBC).

Radu Ciorniciuc a co-fondat în 2012 prima organizație de media independentă din România - Casa Jurnalistului (casajurnalistului.ro), o comunitate de reporteri multimedia specializați în documentări de profunzime. De atunci, a lucrat ca scriitor de reportaje long-form, reporter de investigație și regizor de film documentar. Documentările sale s-au concentrat pe teme legate de drepturile omului, bunăstarea animalelor și mediu. Articolele și filmele la care a lucrat au apărut în unele din cele mai mari publicații de pe glob. Filmul ACASĂ, produs de Manifest Film, reprezintă debutul său în calitate de regizor de film documentar de lungmetraj. De la premiera mondială din cadrul festivalului Sundance (2020), ACASĂ a fost prezentat și difuzat în mai mult de 100 de festivaluri și televiziuni internaționale. Filmul a câștigat premiul pentru imagine la Sundance (2020) și a fost nominalizat pentru premiile Academiei de Film Europene (2020).

Nicoleta Fotiade este expertă în comunicare și formatoare în domeniul educației media și digitale. În ultimii 20 de ani, a coordonat programe de educație media pentru organizații neguvernamentale din România și Europa. A predat educație media studenților de la Pedagogie din Universitatea din București și formează profesori și bibliotecari pentru a include educația media în comunitățile lor. Este (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Este președinta asociației Mediawise Society (mediawise.ro), co-fondatoare și președintă a International Association for Media Education (iame.education).

De asemenea, în cadrul festivalului are loc și întâlnirea anuală de lucru cu partenerii KineDok – organizatorii locali din țară. Împreună cu ei punem la cale noul sezon și stabilim programul de proiecții pe următorul an.

 

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia și România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

 

ORGANIZATOR: Asociația One World Romania

PARTENERI: Biblioteca Metropolitană București, Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Chai Khana (Georgia)

CU SPRIJINUL: Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei

PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST Romania