EN
TAG
kinedok
Dezbatere online despre rolul inteligenței artificiale în artă, în cadrul KineDok
8 decembrie 2023

KineDok continuă și în decembrie cu proiecții de filme documentare creative în spații alternative din toată țara. Demersul nostru de a aduce documentarele cât mai aproape de public este completat prin proiecții și discuții online. Pentru luna aceasta am pregătit o dezbatere în jurul unuia dintre subiectele prezentului: inteligența artificială, cu un focus pe rolul acesteia în artă.

Discuția pornește de la documentarul Alb pe alb, de Viera Čákanyová, care poate fi vizionat online gratuit până pe 12 decembrie, subtitrat în română și engleză. Pentru a primi datele de acces vă rugăm să ne scrieți la films@kinedok.net.

 

 

Dezbaterea „AI in Art”: Artificial Intelligence or Artificial Isolation?” va fi disponibilă pe Facebook-ul KineDok începând cu 11 decembrie, ora 20:00, și va avea loc în limba engleză. Invitații sunt:

Viera Čákanyová, regizoarea documentarului „Alb pe alb”

Petr Salaba, fotograf și regizor de film documentar

Jana Gombiková, coordonatoare PR KineDok Slovacia, scriitoare și fotografă

 

 

Filmul este un eseu vizual despre experiența de solitudine a regizoarei din timpul filmărilor din Antarctica pentru un documentar anterior („Frem”), al cărui personaj principal a fost o rețea neuronală artificială. În „Alb pe alb”, dialogul cu inteligența artificială continuă, pe teme care țin de schimbări climatice, relația omului cu natura, tehnologie, artă și sensul vieții.

Secvențe din rutina ei zilnică la stația de cercetare contrastează cu imagini lirice ale albului imaculat al Antarcticii și sunt completate de comentariul regizoarei, creând o viziune și o putere de expresie originale. Nu în ultimul rând, este un film care te duce într-un loc nou, într-un mod nou, care chestionează relația omului cu mediul, dar și ipocrizia de a duce un vapor cu 300 de turiști în Antarctica sau de a consuma 300 de litri de combustibil zilnic pentru a ține în picioare stația de cercetare, ca să studieze tocmai modul în care distrugem planeta.

(Sorana Stănescu, One World Romania 2022)

 

Programul proiecțiilor KineDok România în luna decembrie:

 

ARAD – Cinema Arta
13 decembrie, 19:00, Strălucire atonală (organizator local: citizenit)

BÂRLAD – Muzeul „Vasile Pârvan”
10 decembrie, 11:30, KIM

BOTOȘANI – Cinema Unirea
13 decembrie, 17:00, Alb pe alb

BRAȘOV
12 decembrie, 18:00, Vulturii din Țaga – Centrul Multicultural al Universității Transilvania (organizator local: Asociația Culturală Artburg; proiecție urmată de o discuție cu regizorii filmului, Adina Popescu și Iulian Manuel Ghervas)

GALAȚI – Muzeul de Artă Vizuală
14 decembrie, 18:00, Vânturile de Nord-Est

REȘIȚA – Muzeul Cineastului Amator, în cadrul Centrului Universitar UBB
9 decembrie, 17:00, Strălucire atonală
16 decembrie, 17:00, Procesul Anei
23 decembrie, 17:00, Chemarea lui Pongo

Alte proiecții vor fi anunțate pe parcursul lunii. Pentru programul complet vă rugăm să urmăriți paginile noastre de Facebook și Instagram. Mai multe detalii despre filme sunt disponibile pe website-ul nostru. Documentarele din ediția curentă pot fi proiectate până în aprilie 2024.

 

montaj: Alice Furdui

 

ORGANIZATOR NAȚIONAL
Asociația One World Romania

PARTENERI
Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Chai Khana (Georgia)

CU SPRIJINUL
Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei

PARTENER DE MONITORIZARE
mediaTRUST Romania


KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia și România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 țări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.