EN
„Documentare la bibliotecă” continuă cu un curs de educație media pentru bibliotecarii din județul Neamț
16 mai 2024

Pe 20 și 21 mai, bibliotecarii din județul Neamț vor participa la un nou curs de educație media organizat de Asociația One World Romania în parteneriat cu centrul de resurse și educație media Mediawise Society. Seria de cursuri a fost deschisă în luna aprilie la Alexandria, unde au participat bibliotecari din Teleorman.

Inițiativa face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar ca material didactic. Totodată, proiectul reprezintă un efort de lungă durată de a îmbogăți activitatea și oferta culturală a bibliotecilor rurale, municipale și județene, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

Proiectul se derulează în două etape. În fiecare județ, întâi au loc cursuri de educație media prin film documentar destinate bibliotecarilor. Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica apoi cunoștințele dobândite pentru a organiza proiecții de film și dezbateri pentru publicul bibliotecilor lor, în etapa a doua.

Cursul are loc la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț (Bd. Republicii, nr. 15A, Piatra Neamț) și numără deja 30 de bibliotecari înscriși din tot județul. Vor participa, de asemenea, doi reprezentanți ai Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” Onești, recent digitalizată. Toate cursurile din cadrul proiectului sunt susținute de jurnalistul și criticul de film Ionuț Mareș și Nicoleta Fotiade, formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society.

 

 

Participanţii vor deprinde noţiuni de documentar, educaţie media, drepturile omului, propagandă, reprezentare prin imagine, dar şi despre cum se organizează un eveniment cu un astfel de film la bibliotecă, care include proiecţie şi dezbatere cu invitaţi şi spectatori. Pornind de la programa deja elaborată, formatorii au dezvoltat un suport de curs care vorbește despre aceste teme și își propune să le arate bibliotecarilor potențialul filmului documentar ca instrument media pentru dezbateri.

O noutate anul acesta este faptul că documentarele analizate de bibliotecari ca studii de caz și ulterior proiectate în etapa a doua sunt destinate mai multor categorii de vârstă. Pentru publicul adult și mixt vor fi disponibile documentarele românești Între revoluții, de Vlad Petri; Cazul inginerului Ursu, de Liviu Tofan și Șerban Georgescu; și Școala noastră, de Mona Nicoară și Miruna Coca-Cozma; iar pentru publicul tânăr am pregătit o altă noutate: pentru prima dată va fi prezent în program un film internațional, Expirat (Norvegia, r. Kieran Kolle), pe tema risipei alimentare, care a făcut parte din catalogul KineDok în 2017 – 2018. Ca în fiecare an, vor fi disponibile pentru proiecții și scurtmetraje din selecția Sahia Vintage: Adolescența (1970), de Florica și Paul Holban, și Jurnalul nr. 38 (JURNAL 1000) (1966).

„Avem foarte mare încredere în potențialul bibliotecilor de a se transforma în centre culturale pentru comunitate, de a ajuta la dezvoltarea competențelor media pentru implicare civică şi de a contribui la înţelegerea filmului documentar. Credem că evenimentele pe care bibliotecarele şi bibliotecarii le organizează în comunităţile lor, pentru un public de toate vârstele, încurajează dezbaterea, analiza critică şi reflecţia asupra unor subiecte de interes, cum ar fi egalitatea de şanse şi de gen, rasismul, discriminarea sau protecţia mediului”, spun cei doi formatori, Nicoleta Fotiade şi Ionuţ Mareş.

 

Formatori:

Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie cu regularitate despre cinema pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Este directorul artistic al Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara şi al festivalului Zilele Filmului Românesc de la Chişinău, precum şi curatorul competiţiilor de scurtmetraje (româneşti şi internaţionale) ale Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul de la Sfântu Gheorghe. Colaborează, de asemenea, ca moderator de discuții cu alte festivaluri de film din România, cum ar fi TIFF şi Les Films de Cannes à Bucarest. A fost critic invitat în cadrul programelor de educaţie cinematografică Education à l'image şi CinEd. A absolvit Jurnalism-Engleză la Universitatea de Vest din Timişoara şi a urmat un masterat în jurnalism cultural la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) a Universităţii din Bucureşti.

Nicoleta Fotiade este expertă în comunicare și formatoare în domeniul educației media și digitale. În ultimii 20 de ani, a coordonat programe de educație media pentru organizații neguvernamentale din România și Europa. A predat educație media studenților de la Pedagogie din Universitatea din București și formează profesori și bibliotecari pentru a include educația media în comunitățile lor de învățare. Este (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Este președinta asociației Mediawise Society (mediawise.ro), co-fondatoare și președintă a International Association for Media Education (iame.education) cu sediul la Bruxelles. Nicoleta a studiat Jurnalism și a terminat Master of Arts în Comunicare la Universitatea Westminster din Londra.

 


 

ORGANIZATOR

Asociația One World Romania

PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE

Administrația Fondului Cultural Național

PARTENERI

Mediawise Society, KineDok România, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.