EN
Înscrie-te la atelierul de film documentar pentru liceeni@Oradea!
7 octombrie 2020

Asociația One World Romania invită tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani din Oradea și din împrejurimi să se înscrie la atelierul de film documentar pentru liceeni. Acesta se va desfășura în perioada 21-25 octombrie 2020 la Fundația Comunitară Oradea și va fi moderat de 3 cineaști cu experiență, și anume Cristina Haneș, Dragoș Hanciu și Carmen Tofeni.

În efortul de a facilita accesul tinerilor din întreaga țară la educație audiovizuală, Asociația One World România a încheiat deja cu succes două alte ateliere similare dedicate adolescenților: atelierul Zero la Purtare care a fost organizat în parteneriat cu festivalul Super și s-a desfășurat în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World România, și Atelierul de Film Documentar pentru Liceeni @Brașov, care a avut loc în luna septembrie. Toate atelierele OWR pentru liceeni sunt realizate cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și Samsung.

Ca și inițiativele precedente, atelierul de la Oradea își propune să ofere liceenilor o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic, și se concentrează pe reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale, printr-o serie de exerciții practice de teren (fotografii și filmări) care mai apoi sunt puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic. Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții și tutorii într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere.

În timpul celor 5 zile de atelier, organizatorii vor asigura echipamentul necesar celor care nu dețin un aparat de filmat sau un telefon mobil. În urma selecției, participanții trebuie să confirme că sunt disponibili în perioada 21-25 octombrie pentru un program intensiv care va începe în fiecare zi la ora 10 și se va termina la ora 19, cu o pauză de masă de o oră. Masa de prânz va fi asigurată pe toată durata atelierului. Participanții selecționați vor primi o motivare scrisă sau/și după caz, telefonică pentru a le permite să lipsească motivat de la cursuri în datele de 21, 22 și 23 octombrie.

Tutorii atelierului:

Cristina Haneș este regizoare și producătoare de film documentar din Oradea. A co-fondat în 2016 NoCut Film Collective împreună cu Isabella Rinaldi (Italia) și Arya Rothe (India). Debutul lor în lungmetraj "A Rifle and a Bag" a fost premiat cu Mențiunea Specială a Juriului în cadrul Competiției Bright Future a Festivalului Internațional de Film Rotterdam din 2020. Scurtmetrajul ei documentar - “António e Catarina” a câștigat premiul Pardino D’oro pentru cel mai bun scurtmetraj din Competiția Internațională a Festivalului de la Locarno din 2017.

Regizor de film și fotograf autodidact, Dragoș Hanciu s-a născut în 1993 în Orăștie. În 2015 a absolvit secția Regie de Film la UNATC, până acum realizând trei documentare de scurtmetraj care au fost proiectate și premiate în festivaluri de film din Europa și SUA printre care și "Ionaș visează că plouă", care a avut premiera la Visions du Reel în 2017. În 2017 a publicat independent "Hometown", prima sa carte foto la care a lucrat timp de 6 ani, urmată de un lanț de expoziții, prezentări de carte și nominalizări pentru premii de carte foto printre care se numără PhotoEspaña, Encontros da Imagem și FOLA®. În prezent Dragoș dezvoltă mai multe proiecte de film și fotografie pe termen lung, urmând ca în 2021 să fie invitat într-o rezidență artistică în Munchen.

Carmen Tofeni este director de imagine și filmmaker-documentarist. A filmat lungmetrajul Ivanei Mladenovici, “Ivana cea Groaznică” și lucrează la un documentar de lungmetraj intitulat “Folk!”, ambele ca director de imagine și operator. Ca documentarist se ocupă de două proiecte de lungmetraj, ambele în cercetare-dezvoltare: un documentar experimental “Scrisoare” și un proiect socio-interactiv “Ce (nu) facem noi pentru…”.

Atelierul este gratuit, iar accesul se face pe bază de înscriere. Termenul limită pentru primirea aplicațiilor este 16 octombrie 2020. Mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook One World Romania. Dacă aveți întrebări legate de aplicație, vă rugăm să ne scrieți pe adresa: atelier@oneworld.ro

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.