Marcăm trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina cu un prim warm-up în așteptarea celei de-a 18-a ediții One World Romania. Luni, 24 februarie, vă așteptăm de la ora 20:00 la Cinema Elvire Popesco, la o proiecție specială a documentarului „Euromaidan. Montaj brut” (regia Roman Bondarchuk et al, 2014) și a unui fragment din „Călătoria soldatului” (Helena Maksyom, 2025).
„Euromaidan. Montaj brut”, un mozaic de povești personale proiectat în cadrul OWR și în 2015, prezintă un oraș transformat în tranșee în care oamenii luptă pentru o țară mai bună. Dacă referința la „montajul brut” din titlul acestuia se referă mai degrabă la starea Ucrainei decât la starea filmului, trebuie menționat că cel de-al doilea titlu propus este unul care chiar se află în etapa de montaj. Filmul – care a fost dezvoltat în cadrul atelierului Work-in-Progress de la OWR și va fi gata mai târziu anul acesta – o găsește pe regizoarea ucraineană Helena Maksyom, cunoscută publicului românesc pentru „Totul nu va fi bine” (2020), co-regizat alături de Adrian Pîrvu, experimentând brutalitatea invaziei rusești din prima linie.
În 2022, după ce a fost martora atacului cu rachetă care pe 8 aprilie a curmat viața a 51 de persoane aflate la momentul respectiv în gara Kramatorsk, Helena s-a înrolat în armată. În cei peste doi ani petrecuți pe front a ținut un jurnal video care funcționează și ca travelogue al invaziei ruse în Ucraina, aceasta fiind nu doar protagonistă, ci și martoră la transformarea civililor în veterani de luptă. În cadrul warm-up-ului OWR18, un fragment de 21 de minute va fi proiectat în premieră în prezența producătorului Adrian Pîrvu, care va rămâne alături de noi după proiecție pentru o sesiune de Q&A.
Biletele sunt acum disponibile pe Eventbook.ro.
Aflat la cea de-a 18-a ediție, festivalul One World Romania îndeamnă anul acesta la comuniune într-o societate scindată de crize și discursuri radicale și extremiste. OWR își propune totodată să privească spre viitor revizitând mai multe momente care i-au marcat existența.
Despre filme
EUROMAIDAN. MONTAJ BRUT
Regie: Roman Bondarchuk et al.
Ucraina, 2014, 55 min.
În toamna lui 2013, când guvernul Ucrainei a suspendat negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană iar protestul istoric din Piața Independenței din Kiev care a dus la demisia președintelui Ianukovici a început, un număr de regizori din tânăra generație a început să înregistreze evenimentele. Materialul rezultat, filmat în lunile în care Ucraina a fost constant în atenția mediilor internaționale, conține momente ce țin de ritualul oricărei revolte populare — de exemplu, dărâmarea statuilor, în cazul de față, a lui Lenin — dar și fragmente de acțiune și dialog care conferă identitatea particulară a revoltei din maidanul ucrainean. Euromaidan. Montaj brut devine astfel un mozaic de povești personale și imagini sugestive structurate după temă și autor, și organizate în capitole cronologice care prezintă un oraș transformat în tranșee în care oamenii luptă pentru o țară mai bună. În perioada protestelor, termenul „Maidan” a devenit simbolul exprimării libere, în spațiul public, a opțiunilor politice ale cetățenilor: dreptul fundamental al acestora de a gândi, a se exprima și a protesta liber împotriva deciziilor politice pe care doresc să le sancționeze.
CĂLĂTORIA SOLDATULUI (WORK-IN-PROGRESS)
Regie: Helena Maksyom
România, Ucraina, Germania, Olanda, 2025, 21 min.
Când regizoarea ucraineană Helena Maksyom experimentează brutalitatea invaziei ruse la scară largă pe propria piele, simte că nu are de ales decât să ia armele și să se alăture armatei. În primele sale zile ca soldat, în timp ce își vede prietenii luptând, unii chiar murind, continuă să filmeze pentru a nu-și pierde umanitatea.