EN
TAG
OWR13
One World Romania #13. A șasea zi
25 august 2020

În a șasea zi de festival, continuăm șirul de premiere românești: după debutul Cristinei Haneș și cel mai recent film al lui Radu Jude, vă prezentăm documentarul „Lemn”, semnat de Monica Lăzurean-Gorgan, care va fi urmat de un moment muzical inedit care îmbină la propriu natura și cultura. Tot astăzi va avea loc în spațiul online, de la ora 17.00, o dezbatere care va aborda o mare parte din temele secțiunii principale.

Așadar, de la ora 17.00, pe pagina noastră de Facebook, veți putea urmări dezbaterea „Ce ne facem când reușim?”, despre recentul recul al discriminării și modul în care fiecare dintre noi poate contribui la consolidarea acestei evoluții pozitive. În discuție vor interveni Cătălina Olteanu - membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării; Carmen Gheorghe - președinta asociației E-Romnja; Gelu Duminică - directorul executiv al fundației Agenția de Dezvoltare Împreună; Ciprian Necula, activist rom în cadrul Platformei Aresel; Prof. univ. dr. Vasile Dâncu - președintele Institutului Român pentru Evaluare și Strategie; Mălina Voicu - cercetător științific la Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române; și Eniko Vincze - profesor de antropologie şi studii de gen la Universitatea Babes-Bolyai. Dezbaterea va fi moderată de Mircea Toma de la ActiveWatch.

De la ora 18.30, la Verde Stop Arena, vom proiecta în prezența regizoarei Monica Lăzurean-Gorgan filmul „Lemn”, un thriller de mediu care vorbește despre pădure și despre oamenii care trăiesc din comerțul cu lemn. Ulterior, de la ora 21.40, va avea loc live performance-ul UNCUT: o improvizaţie ce folosește coloana sonoră înregistrată în pădurile de importanță naţională din România, dar şi instrumente acustice sau electronice.

Competiția internațională

Oroslan” - Manasia Hub, ora 20.30

„Oricine poate fi o poveste” afirma într-un interviu regizorul Matjaž Ivanišin, iar filmul de față constituie demonstrația discretă, dar convingătoare a acestui principiu. Pornind de la o sursă ficțională - o nuvelă scrisă de Zdravko Duša - și de la un spațiu real - un sat unguresc locuit de o minoritate slovenă -, cineastul împletește dialoguri regizate cu povești trăite de săteni pentru a zugrăvi portretul lui Oroslan, un membru al comunității decedat de curând. Acesta era, după toate aparențele, un om simplu, și totuși figura care se conturează din narațiunile fragmentare este multiplă, schimbătoare și evanescentă.

Recomandările zilei

Sterp” - Institutul Balassi, ora 20.15

Între 1987 și 1997, celebrul regizor ungur Tamas Almasi a realizat o serie de opt filme în care urmărește procesul de tranziție a țării sale de la un tip de economie planificată la o societate a pieței libere. În „Sterp”, cel de-al șaselea film al seriei, fabrica de oțel de la Ozd își închide porțile definitiv. Familiile foștilor muncitori sunt evacuate sistematic și cu brutalitate din casele pe care nu și le mai pot permite - schimbările sociale i-au transformat în ocupanți ilegali. Ca întotdeauna, romii sunt primii care să își piardă locurile de muncă și să fie, din păcate, marginalizați. Chiar dacă filmul nu este „despre romi”, realizăm că în Ozd, la fel ca în multe alte orașe din fostul bloc comunist, viața e acum mai grea pentru foștii muncitori care se întâmplă să fie și romi, blocați fiind la baza ierarhiei sociale.

Sterp” face parte din secțiunea principală a festivalului, „Din aproape în aproape”, care explorează istoria și celebrează cultura romă.

Prezent. Perfect” - Cinema Elvire Popesco, ora 20.30

În urma vizionării a 800 de ore de live streaming, regizoarea Shengze Zhu construiește o variantă a Chinei care pare paralelă celei reale, deși e găsită chiar în miezul rutinei zilnice a protagoniștilor. Aceștia se filmează aparent în continuu, creeând micro-spectacole pentru publicul fluctuant, în care casa și străzile din jur sunt decorul, iar monoloagele devin tot mai poetice prin hiper-detalierea propriilor vieți. În timp ce îi privim cum dansează în mijlocul unei pietonale, cum mănâncă, cum ne prezintă toaleta de la ferma cu porci sau telecomanda scaunului cu rotile, camera de filmat funcționează ca un vizor care ne permite să observăm straturile de singurătate, de curiozitate, de tandrețe și de alienare care se așează lent pe repetatele încercări de comunicare.

Prezent. Perfect” face parte din secțiunea „Pe muchie de cuțit”, despre persoane menținute la extremități în diverse societăți ale lumii.

Locația zilei

Institutul Balassi

Institutul Balassi, sau Centrul Cultural al Ungariei, şi-a deschis porţile pentru publicul bucureştean în 1992. Centrul îşi propune ca prin manifestările sale să întărească şi să lărgească relaţiile culturale dintre România şi Ungaria. Aceste manifestări se extind pe toate domeniile artistice din cultura maghiară contemporană: expoziţii de artă plastică, concerte din diferite stiluri muzicale (clasic, jazz, popular) dialoguri şi dezbateri în cadrul unor mese rotunde, spectacole teatrale, filme, activităţi pentru copii şi serate de dansuri populare. Centrul dispune de o bibliotecă de peste 8500 volume şi un important număr de reviste culturale şi literare.

O scurtă recapitulare a zilei de ieri

Marți, 25 august, la Verde Stop Arena, a avut loc premiera națională a celui mai recent film al lui Radu Jude și Adrian Cioflâncă: „Ieșirea trenurilor din gară”. De asemenea, am explorat vena cea mai filozofică a documentaristului Ross McElwee, cu „Timp nedefinit”, și am inițiat două dialoguri onlineDialogurile Kinedok, despre schimbările de paradigmă în distribuirea documentarului de artă în urma pandemiei, și La școală pe stomacul gol, în continuarea problematicilor expuse de filmul de deschidere a festivalului, „Acasă”, în regia lui Radu Ciorniciuc.


Nu uitați să votați aici pentru premiul publicului! Vă atragem atenția că nu se poate vota decât de pe PC sau laptop.

Filmul câștigător va fi proiectat în ultima zi a festivalului, duminică 30 august, la Verde Stop Arena, de la ora 21.00.

Până atunci, puteți face cunoștință cu o parte din regizori, cât și cu invitații speciali ai festivalului cu ocazia întâlnirilor OWR Lactobar, care se țin zilnic între 14.00 și 16.00 la Manasia Hub.


Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât și pentru echipă, în vederea protejării sănătății tuturor.


Găsiți programul complet al festivalului aici.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma Eventbook.


ORGANIZATOR:

Asociația One World Romania

PARTENER PRINCIPAL:

Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer

SPONSOR PRINCIPAL:

Kaufland

CU SPRIJINUL:

Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

SPONSORI:

Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kronenbourg Blanc, Somersby, Samsung

PARTENERI CULTURALI:

Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Goethe-Institut București, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei la București, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Centrul Ceh București, Agenția Împreună, Festivalul SUPER, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film, Apollo 111, CEREFREA Villa Noel, AVL Systems, Prisma Production Pro

LOCAȚII PARTENERE:

Verde Stop Arena, Mercato Kultur, Institutul Francez din București, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Rezidența BRD Scena 9, Manasia Hub

BILETE PRIN:

Eventbook

PARTENER DE MOBILITATE:

Autonom

PARTENER LOGISTIC:

DHL

PARTENER DIGITAL:

Canopy

PARTENER DE MONITORIZARE:

mediaTRUST

PARTENERI MEDIA:

Magic FM, Radio România Cultural, Radio România 3Net ”Florian Pittis”, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Știriong.ro, Verbs Describe Us, Vice Magazine, Munteanu

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE:

Centrul Ceh București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.