EN
TAG
OWR17
Warm-up OWR17: Eu cu cine votez? sau De la societate civilă în politică și înapoi
18 martie 2024
 
 
 
Ce e de făcut pentru ca energia, expertiza și angajamentul pentru cauze sociale ale societății civile să nu se irosească și să aibă un cuvânt de spus și să acceadă la o putere politică reală? Miercurea aceasta, te așteptăm de la ora 18:30 la sediul Grupului pentru Dialog Social (Calea Victoriei 120) pentru o dezbatere necesară în pregătirea Festivalului One World Romania 17. Intrarea este liberă, pe bază de rezervare.

Oferta electorală disponibilă alegătorilor din România e săracă și acoperă doar o parte a nevoilor societății românești. Spre finalul anilor 2010, au existat mai multe tentative de a înființa noi partide politice, venite, unele – dinspre societatea civilă și mediile academice – altele dinspre organizații ale diasporei și grupuri populare informale. Majoritatea acestor inițiative s-a lovit de obstacole insurmontabile înainte de a reuși să fondeze un partid sau au ieșit din prim-planul vieții politice, după înființarea partidelor respective.
 
În aceeași perioadă, multe din asociațiile active pe scena politicilor locale și-au pierdut forța, fiind în plus supuse hărțuirii și intimidării atât dinspre zona politică, cât și dinspre mediile de afaceri. Ne gândim în special la Asociația Salvați Bucureștiul și la Miliția Spirituală, două dintre ONG-urile amenințate de curând cu dizolvarea în instanță. O parte dintre activiștii de pe scena societății civile – și chiar protagoniștii celor două ONG-uri menționate – au aspirat să intre pe scena politică, fiind absorbiți de unele partide existente sau încercând să participe la înființarea unor partide noi.
 
Ne propunem să descifrăm ce s-a întâmplat și ce e de făcut pe viitor, profitând de experiența invitaților noștri:

Claudiu Crăciun – politolog, purtător de cuvânt Demos
Florina Presadă – director executiv - Asociația Accept, fostă senatoare
Mihai Burcea – istoric, fondator al Miliției Spirituale
Victoria Stoiciu – consilier de stat, cancelaria primului-ministru
Vlad Alexandrescu – președintele Grupului pentru Dialog Social, fost ministru al Culturii, fost senator
 
REZERVĂ-ȚI LOCUL ACUM
 
Un eveniment organizat în parteneriat cu Grupul pentru Dialog Social.

Ajuns la a 17-a ediție, Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania va avea loc între 5 și 14 aprilie la București și între 15 și 25 aprilie online, în toată țara. Mai multe detalii pe oneworld.ro.