După mai bine de un an de filme documentare, după numeroase discuții cu oaspeții și cu publicul din Centrul Ceh, a venit timpul pentru o abordare mai cuprinzătoare. Mai multe filme, mai mulți invitați, mai multe subiecte specifice. Pe parcursul celor șase zile ale primului festival One World Romania, dorim să abordăm unele dintre cele mai arzătoare probleme și dezbateri privind drepturile omului din lume, cum ar fi Birmania, Jocurile Olimpice din China, prizonierii politici din Cuba, situația dificilă a femeilor din Africa, precum și munca copiilor și minoritățile și lupta lor pentru un loc în societate.
Aceste probleme nu sunt doar exemple de intoleranță, opresiune și traume necruțătoare. Ele spun, de asemenea, povești de sprijin, speranță și demnitate umană care sunt vârful de lance al schimbării în comunități.
Nu este întotdeauna ușor să urmărești filmele, dar credem că este esențial să înveți despre abuzurile care ne înconjoară, să le dezbați și să acționezi. Suntem cu toții conectați, la scară mică și la scară mare; toate deciziile noastre au consecințe asupra altor oameni și comunități. Trebuie să ne amintim acest lucru.
Sper că acest festival va deveni o tradiție. Sper că va juca un rol în construirea unei societăți tolerante și responsabile aici, în România, ajungând la publicul deschis, curios și critic care dorește să facă lumea mai bună.
Monika Stepanova
Director
Centrul Ceh București