ATELIERE
EN
Start
End
4-5 iulie 2020
Atelier pitching, matchmaking și accelerare
Atelier pitching, matchmaking și accelerare
aprilie-octombrie 2020
Documentare și dezvoltare
Documentare și dezvoltare
noiembrie 2020
Atelier de follow-up
Atelier de follow-up
decembrie 2020-februarie 2021
Dezvoltare și producție
Dezvoltare și producție
16 iunie 2021
Pitching public și premiere
Pitching public și premiere

Cea de-a 4 ediție a programului internațional cuprinde cinci etape și se va derula în perioada martie 2020 – martie 2021 după următorul program:

1.      atelier de pitching, matchmaking și accelerare (iulie 2020)

2.     documentare și dezvoltare (aprilie-octombrie 2020)

3.     atelier de follow-up (noiembrie 2020)

4.     dezvoltare și producție (decembrie 2020-februarie 2021)

5.     sesiune publică de pitching și premiul de dezvoltare (martie 2021)

 

Vor fi selectați să participe aproximativ 15 ONG-uri și 20 de cineaști din cele patru țări partenere. Aceștia vor forma echipe mixte de lucru (cineast + ONG), care își vor documenta și dezvolta ideile de filme pe parcursul mai multor luni cu tutorat din partea One World Romania, iar în martie 2021 va avea loc sesiunea finală de pitching unde vom invita cele mai bune 5 echipe care au lucrat pe parcursul anului în jurul unui subiect de documentar. La final vom acorda un premiu de dezvoltare în valoare de 4000 de euro unuia dintre cineaști, pentru a facilita dezvoltarea proiectului de film documentar aprofundat în cadrul echipei.

 

Înscrierile se fac prin intermediul unui formular online anunțat prin call public. Perioada de înscriere pentru ediția 2020/2021 s-a închis pe 20 februarie 2020. Selecția participanților este realizată de echipa organizatorică din cele patru țări partenere.

 

Primul atelier de pitching, matchmaking și accelerare, se va desfășura în perioada 4-5 iulie 2020, la București, precedat pe 26 iunie de un atelier online pentru ONG-uri. Pe durata celor trei zile de lucru, participanții vor avea ocazia să învețe secretele unui pitch convingător, adaptat publicului căruia i se adresează (HOW TO PITCH SEMINAR). Urmează ca apoi membrii societății civile să prezinte în fața regizorilor, producătorilor, artiștilor și experților locali și străini, idei și subiecte ce pot deveni materiale de filme documentare. Echipele de cineaști și activiști astfel formate vor primi primele îndrumări pentru a crește proiectele schițate.

 

CIVIL SOCIETY PITCH powered by ONE WORLD ROMANIA încheie pe 16 iunie 2021 ediția a 4-a, începută în iunie-iulie 2020, cu un pitch public dedicat echipelor care au parcurs toate etapele proiectului început anul trecut, au documentat o temă corelată drepturilor omului și au realizat un trailer reprezentativ pentru documentarul în lucru.

 

Activiștii și ONG-urile sunt mereu în căutare de metode noi și creative pentru a crește nivelul de conștientizare a problemelor sociale în rândul publicului larg și a decidenților din administrație, iar cineaștii ajung cu greu la subiectele cu impact social. One World Romania a venit în întâmpinarea acestor nevoi și a adus împreună, pentru prima oară în România, profesioniști din ambele domenii, cu scopul de a facilita dezvoltarea de proiecte creative de film documentar despre realități locale.

În prima etapă a Civil Society Pitch 4 au participat la pitchul inițial din iulie 2020 reprezentanți din partea a 8 ONG-uri și 15 regizori și artiști vizuali din 4 țări partenere: România, Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova.

 

Trăim în aceeași regiune, ne confruntăm cu aceleași dileme, scriem și vorbim despre aceleași provocări dar uneori uităm să comunicăm direct. Civil Society Pitch așază față în față cineaști (regizori sau producători de film documentar) și activiști  / organizații care luptă pentru apărarea drepturilor omului. Unii o numesc facilitare, alții îi spun pețit. Indiferent de numele dat, ne interesează un singur lucru: încurajăm apariția de noi filme documentare în regiune. Civil Society Pitch oferă cadrul perfect pentru lucru: tutori străini cu vastă experiență în domeniu, un program dens pe parcursul a două zile, mentorat pentru dezvoltare preț de zece luni, atelier de follow-up și feedback personalizat și un premiu de 4.000 de euro celui mai bun proiect.

 

La sesiunea de public pitching de pe 16 iunie 2021 vor participa 5 echipe (regizor+ONG) care își vor prezenta proiectul de documentar în fața unui juriu internațional și a publicului interesat:

Kristina Jacot & Oberliht Young Artists Association: LETTERS FROM THE PERIPHERY

Andreea Udrea & Identity Education: DEEA X

Ana Preda, Andrada Popan Dorca & Climb Again: BEHIND THE EYES

Paul Chirilă & Climb Again: SECOND NATURE

Petya Ivanova & Karin Dom: TETRIS

Juriul va decide proiectul câștigător și One World Romania va oferi premiul de dezvoltare de 4.000 de euro, la această ediție cu sprijinul Admistrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Documentăm povești adevărate și sprijinim creația inspirată de realitate.

Proiectul derulat în perioada 2020-2021 a beneficiat de co-finanțarea AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Coordonat de Tudorița Șoldănescu