ATELIERE
EN
Civil Society Pitch Forum: o nouă inițiativă pentru colaborările între ONG-uri și cineaști începe săptămâna aceasta
25 iunie 2024

După 5 ediții și peste 130 de participanți (cineaști și ONG-uri), Civil Society Pitch revine cu o nouă inițiativă pentru alumni: ediția pilot a Civil Society Pitch Forum, cu întâlniri online și paneluri organizate pe parcursul a două zile.

Concepută ca o extensie a programului intensiv de dezvoltare pentru regizori de film documentar și reprezentanți ai ONG-urilor organizat de Asociația One World Romania, platforma contribuie la consolidarea relațiilor dintre ONG-uri și cineaștii din cele patru țări participante (Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, România). Forumul funcționează ca un hub unde membrii pot interacționa și se pot sprijini reciproc în proiecte curente sau viitoare și își propune să îmbunătățească colaborările pe proiecte cu teme sociale, asigurându-se că impactul programului Civil Society Pitch se extinde dincolo de edițiile sale obișnuite.

Primul panel din 27 iunie se concentrează pe nevoile și așteptările ONG-urilor pe parcursul unei colaborări artistice, în timp ce discuția din 28 iunie are ca subiecte principale producția și distribuția unui film documentar. Atât cineaștii, cât și reprezentanții ONG-urilor sunt încurajați să participe la ambele evenimente.

 

 

Pe 27 iunie, de la ora 18:00 EEST (ora României) / 17:00 CET, cineasta și activista Mona Nicoară, împreună cu Magda Achim și Livia Gyongyosi de la ONG-ul Societatea Ornitologică Română, vor porni o discuție despre abordările necesare pentru o mai bună colaborare între reprezentanții ONG-urilor și realizatorii de film documentar, dar și despre nevoile ambelor părți în procesul de dezvoltare a unui documentar social. Invitatele vor împărtăși din experiența lor cu privire la colaborările dintre ONG-uri și artiști în diverse proiecte, iar Mona Nicoară va folosi documentarul său Școala noastră (SUA, Elveția, România, 2011, 94 min.) ca studiu de caz.

Trei copii romi dintr-un mic orășel maramureșean sunt parte dintr-una din primele inițiative de desegregare școlară din România. Pe durata a patru ani, Școala noastră urmărește îndeaproape, cu empatie și luciditate, un proces inexorabil care culminează într-un final neașteptat și revoltător.

Pe 28 iunie, de la ora 18.00 EEST (ora României) / 17.00 CET, regizoarea Ruxandra Gubernat și producătoarea de film documentar Elena Martin vor discuta despre filmul lor Vis.Viață (România, 2024, 84 min.), primul proiect dezvoltat în cadrul Civil Society Pitch care a fost finalizat și lansat. Ruxandra și Elena vor vorbi cu alumni CSP despre colaborarea lor în etapa de producție a Vis.Viață și despre strategiile de distribuție a documentarului.

Vis.Viață urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una - o actriță, Habet - un trapper și Ștefania - o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?

 


 

ORGANIZATOR

Asociația One World Romania

PROGRAM CO-FINANȚAT DE

Administrația Fondului Cultural Național

PARTENERI

Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul internațional de documentar de drepturile omului VERZIO (Ungaria), MOLDOX Lab (Republica Moldova), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Universitatea Națională de Arte București, Masterul de Antropologie SNSPA, Masterul de Studii Vizuale și Societate SNSPA (România)

LOCAȚII

Centrul Ceh București, KAS Rule of Law Programme South East Europe

Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Civil Society Pitch este un program intensiv de dezvoltare de film documentar creat pentru ONG-uri și cineaști din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova și România. Programul urmărește să faciliteze dialogul între activiști și regizori, artiști sau antropologi vizuali, și să stimuleze crearea unor noi proiecte de film documentar care abordează teme sociale și drepturile omului.