EN
Apelul pentru filme One World România #17 este acum deschis
12 septembrie 2023

 

Vă invităm să ne trimiteți filmele voastre documentare pentru cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, ce va avea loc între 5 – 14 aprilie 2024 în București.

 

Dacă filmul dumneavoastră este un documentar creativ de scurt, mediu sau lungmetraj, realizat după 1 ianuarie 2022, indiferent de statusul de premieră, vă rugăm să îl trimiteți pentru a fi luat în considerare pentru una dintre secțiunile festivalului.

One World Romania este primul festival de film documentar din București și singurul din România dedicat drepturilor omului. De-a lungul primelor 16 ediții, festivalul s-a transformat într-o platformă civică și cinefilă, promovând filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume, ca mediu ce provoacă la reflecție și formează comunități.

Festivalul se concentrează pe filme non-fictive care tratează subiecte precum: drepturile omului, probleme sociale/politice/de mediu/rasiale, LGBTQIA+, civism/cetățeni globali, justiție, accesul la liberă exprimare.

Bine de știut: Filmele documentare din Estul Europei și Sudul Global vor fi prioritizate, pentru a încuraja comunicarea dintre diferite culturi și promovarea filmelor din teritorii mai puțin privilegiate. 

Festivalul invită un reprezentant din partea fiecărui film selectat, pentru care acoperă transportul și cazarea. Ne interesează să avem un dialog autentic cu realizatorii de filme, așa că prezența acestora în cadrul festivalului este importantă pentru noi. 

 

Pentru acoperirea costurilor administrative, vom percepe o taxă de 20 EURO pentru fiecare film propus (documentare creative de scurt, mediu sau lungmetraj).

 

FORMULAR DE ÎNSCRIERE:

 

TERMEN LIMITĂ:

15 noiembrie 2023

 

PREMII:

One World Romania este un festival competitiv – dar care gândește competiția ca pe o formă de dialog și nu ca pe o ierarhie. Festivalul oferă un premiu unui film documentar ce va fi desemnat de un Juriu al Liceenilor.

Selecția în festival este adevăratul premiu pe care-l oferim și vom face tot posibilul ca cineaștii să resimtă asta pe parcursul prezenței lor la One World Romania. Toate filmele participante în festival primesc lauri de selecție ce pot fi adăugați în genericul filmului.

 

REGULAMENT:

La One World Romania se pot înscrie documentare ce abordează orice tematică privind drepturile omului, fie ca sunt filme de scurt, mediu sau lungmetraj, dedicate tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor și adolescenților. 

Filmele trebuie să fi fost produse după ianuarie 2021 și să fie subtitrate în limba engleză, iar statutul lor legat de premieră este irelevant.

Filmele trebuie să aibă calităţi cinematografice, implicare social-politică și o puternică prezență a punctului de vedere al realizatorului, atât în formă cât și în conținut. Sunt apreciate în mod deosebit acele documentare care vin în întâmpinarea sau surprind temele stringente cu care se confruntă societatea din perspectiva drepturilor omului.

O parte dintre filmele selectate pentru One World Romania 17 vor putea fi proiectate în cadrul unor evenimente speciale pe parcursul anului (programe educaționale, caravană, reluări etc.), numai cu acordul în prealabil al producătorului/distribuitorului.

Persoana care înscrie filmul acordă festivalului One World Romania dreptul să facă publice materialele trimise pentru preselecție (informaţiile legate de film, regizor, producător, imagine, rezumatul filmului), în materiale de presă, cataloage, articole, site-uri web, în cazul în care filmul va fi selectat. Persoana care înscrie filmul este responsabilă pentru acuratețea datelor.

 

SELECȚIA:

Rezultatul selecției va fi comunicat aplicanților până la data de 1 februarie 2024.

Odată ce un film este selectat și după ce drepturile de proiecție sunt negociate cu deținătorii lor, filmul nu mai poate fi retras din programul festivalului One World Romania. De asemenea, One World Romania primește dreptul de a folosi trailere (nu mai lungi de 3 min.) şi materiale publicitare despre autor(i) şi/sau film pentru a promova festivalul.

Programarea filmelor selectate este la latitudinea organizatorilor festivalului.

 

PARTICIPARE:

One World Romania insistă ca autorul/autorii filmelor din program sau un reprezentant al regizorului/producătorului să fie prezent la festival. Transportul și cazarea sunt oferite de către organizatori pentru un reprezentant din partea fiecărui film.

Prin înscrierea filmului dumneavoastră la festivalul One World Romania 2024, confirmaţi că ați citit și că sunteți de acord cu regulamentul festivalului One World Romania. Includerea filmului dumneavoastră în program garantează festivalului drepturile menționate în prezentul Regulament.

 

CONTACT:

Pentru orice alte detalii sau întrebări legate de înscrierea filmului dumneavoastră în preselecția One World Romania, ne puteți contacta pe adresa festival@oneworld.ro. Vă rugăm să menţionaţi titlul filmului în subiectul mesajului.