EN
TAG
kinedok
Deschiderea Sezonului 9 KineDok
16 mai 2023

KineDok, programul european care promovează documentare creative în spații alternative, ajuns deja la ediția cu numărul 9, revine în toată țara cu o selecție de 17 filme și dezbateri cu regizori, protagoniști și alți invitați speciali.

Ca de obicei, documentarele provin din țările participante – Republica Cehă, Croația, Georgia, Slovacia, Ungaria și România – și vor fi proiectate cu sprijinul rețelelor de parteneri locali în multiple orașe din fiecare țară. Pe parcursul următoarelor luni vă așteptăm la proiecții în: muzee, biblioteci, licee, terase, baruri, galerii, grădini – diversificând lanțul de distribuție dincolo de sălile de cinema. În cadrul KineDok, orice perete poate deveni un film!

În România programul este organizat de Asociația One World Romania, care de asemenea suplimentează catalogul de filme cu un calup de scurtmetraje din selecția Sahia Vintage.

Deschiderea noului sezon are loc între 23 și 29 mai în 5 orașe și aduce în discuție tema justiției, între politică și politici de gen. Va fi proiectat documentarul „Procesul Anei”, în care o avocată și apărătoare a drepturilor omului trece printr-un proces care ar putea deveni un punct de cotitură pentru Georgia, în momentul în care candidează pentru a fi noul Avocat al Poporului din această țară.

Toate proiecțiile vor fi urmate de discuții cu regizoarele Mariam Jachvadze și Tamara Mshvenieradze.

Programul complet al proiecțiilor de deschidere:

BUCUREȘTI
Marți, 23 mai, 19:00 / Biblioteca Națională a României, Sala „Doina Cornea” / Bd. Unirii 22. Dezbaterea cu regizoarele va fi moderată de avocata Adelina Iancu. După discuție, vă invităm să rămâneți cu noi la un pahar de vin. Intrarea este liberă.

CLUJ-NAPOCA
Miercuri, 24 mai, 18:00 / Cinema ARTA / Str. Universității 3

BISTRIȚA
Vineri, 26 mai, 19:00 / Palatul Culturii / Str. Albert Berger 10

ORADEA
Sâmbătă, 27 mai, 20:00 / MA hub / Str. Ion C. Brătianu 58

ARAD
Luni, 29 mai, 19:00 / Cinema Arta (organizator local: Citizenit) / Str. Vasile Alecsandri 2

Trailer „Procesul Anei”
 
Dacă legea este ceea ce fundamentează statul, în ultimii 30 de ani de când și-a revendicat independența, Georgia a fost fundamentată doar prin legi scrise de bărbați. În această lume, femeile au luptat pentru drepturile și viețile lor, libertate și independență, locuri de muncă și carieră. Și sunt forțate constant să demonstreze că le merită. „Procesul Anei” spune povestea unei femei avocate tinere și puternice, care contestă un sistem creat de parlamentari bărbați. Ea protejează drepturile și câștigă cazuri pentru oameni care, fără ea, ar avea puține șanse să primească o zi în instanță. Cu toate acestea, prețul oricărui eșec este potențialul de a cauza daune în viitorul a sute de femei, copii, bătrâni și persoane cu dizabilități. Dură și neînfricată, Ana însăși trebuie să supraviețuiască în această societate masculină. În calitate de candidat la funcția de Avocatul Poporului al Georgiei, ea trebuie să fie evaluată și aprobată de parlamentari bărbați. Asistând la succesele și eșecurile Anei, publicul află despre principalele provocări politice și sociale cu care se confruntă țara.

Spre finalul sezonului anterior, în cadrul ediției #16 a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, KineDok a organizat o dezbatere despre rolul bibliotecilor în comunitățile mici și mijlocii, explorând totodată beneficiile filmului documentar în acest context. Dezbaterea face parte dintr-un demers mai amplu al Asociației One World Romania și a avut loc la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir.

Invitații au fost Vlăduț Andreescu – bibliotecar metodist, coordonator al bibliotecilor publice din județul Dâmbovița; Alex Axinte – arhitect, cercetător, educator, studioBASAR; Radu Ciorniciuc – regizor, scenarist, jurnalist. Dezbaterea a fost moderată de Nicoleta Fotiade – expert - formator în educația media, președinta Mediawise Society. Vă invităm să urmăriți dezbaterea pe canalul nostru de YouTube:

Dezbatere KineDok: „Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar”

 

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia și România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 țări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

Organizator național: Asociația One World Romania

Parteneri: Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Chai Khana (Georgia)

Cu sprijinul: Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei

Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania