În perioada 31 martie - 2 aprilie, 17 reprezentanți ai societății civile și 18 regizori din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova și România s-au întâlnit la București și sub ghidajul mentorilor Mona Nicoară, Oliver Sertic și Radu Ciorniciuc, documentariști cu renume internațional și împreună cu Ileana Szalsz și Bogdan Iancu, antropologi și profesori în cadrul Masterului de Studii Vizuale și Societate SNSPA, au participat la ateliere de pitching, matchmaking și accelerare.
Timp de 3 zile participanții au învățat ce presupune conturarea unor povești de film documentar, care sunt practicile etice în munca de cercetarea pe teren și cum se poate crea o colaborarea trainică între ONG-uri și cineaști.
„Evident, colaborarea dintre documentariști și actorii din societatea civilă e naturală și benefică ambelor părți. Dar se întâmplă arareori organic — și aici One World Romania are deja o lungă experiență de facilitare a unor proiecte artistice cu lungă bătaie activistă. Anul ăsta pare că ne-a mers mai bine ca oricând. Selecția participanților și chimia din echipa de facilitatori ne dau mari speranțe că peste câțiva ani vom avea o recoltă de filme bune care vor și face treabă bună în societate” relatează Mona Nicoară.
„Am venit la Civil Society Pitch 5 fără așteptări anume. Agenda zilnică a workshopului suna foarte bine și eram curioasă de felul în care se vor aborda temele. Alegerea tutorilor a fost interesantă și complementara. Fiecare cu propria experiență practică în filmul documentar care e valoroasa mai ales pentru filmmakeri de la început de drum cum erau majoritatea. Mi-a plăcut în mod special felul în care Mona punea punctul pe „I” cu ironie și umor și spunea adevăruri care uneori erau greu de digerat mai ales de către ONG-uri. Dar ele trebuiau spuse și sunt utile pentru evita confuziile, conflictele și la final destrămarea unei colaborări. La fel si Oliver. Radu a reușit sa sumarizeze foarte bine procesul de telling a story în timpul limită pe care l-a avut la dispoziție” spune Anelise Sălan, participanta Civil Society Pitch 5.
Deși agenda a fost intensă, participanții și participantele au reușit să se cunoască și într-un final chiar să facă echipe de lucru. Acum urmează câteva luni de lucru comun pentru dezvoltarea ideilor, iar în toamnă echipele vor reveni la București ca să-și prezinte progresul.
Civil Society Pitch este un program inițiat și coordonat de Asociația One World Romania în parteneriat cu Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta (Ungaria), Asociația Obștească MOLDOX (Republica Moldova), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” (România), Masterul de Antropologie SNSPA și Masterul de Studii Vizuale și Societate SNSPA (România).
Programul FORUM CIVIL SOCIETY PITCH este un proiect* cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.