MANIFEST PENTRU REFLECȚIE
În aceste vremuri complicate, când pare că societăți democratice prin excelență riscă să se transforme în structuri fasciste, e tot mai dificil să adopți o atitudine activistă nereflexivă. Nu ai cum să nu simți la un moment dat, în parcursul luptelor tale, că îți scapă ceva din înțelegerea contextelor care au provocat deraierea lor de pe șine ce păreau până de curând sigure. Și, cum nu poți risca să îți pierzi încrederea în justețea și în șansele de reușită ale cauzelor la care aderi, trebuie să faci ceva pentru a nu renunța și a deveni astfel doar o entitate docilă printre atâtea altele care formează societățile actuale.
Dar ce poți să faci? Cum poți stopa mașinării atât de complexe și de puternice, ce par imperturbabile? E clar că nu mai e suficient doar să reacționezi la decizii politice pe care le consideri greșite, dar, pe de altă parte, dacă pierzi măcar acest reflex, vital într-o democrație, intuiești că panta spre blazare se deschide larg și sigur. Ca organizatori ai unui festival de film dedicat drepturilor omului suntem conștienți că avem în același timp un rol și multe limitări - în primul rând, de natură financiară - în construcția unei societăți tot mai incluzive și mai echitabile pentru toți membrii săi. Ediția actuală a festivalului este concepută conform credinței noastre că avem nevoie, mai mult decât în ultimii ani, să ne acordăm un răgaz de reflecție.
De aceea, vă propunem, poate mai mult decât în trecut, filme care prezintă originile unor problematici diverse ce croiesc decisiv lumea actuală. Și de aceea, mai mult decât în alte ocazii, vă oferim filme de lungimi foarte variate, unele ajungând să vă solicite o zi întreagă de vizionare. E important să ne reobișnuim să ieșim împreună dintr-un timp și dintr-o aparentă realitate ce par că ne acaparează și că nu ne mai permit să înțelegem cu adevărat ce se întâmplă cu noi și cu cei și cele ce ne înconjoară. Astăzi e aproape un gest de revoltă să îți iei opt ore pentru a viziona un film solicitant și revelatoriu la cinema. E un gest de revoltă să faci un pas în afara cercului ideologic - ce pare că te înghite zilnic - pentru a-ți permite să chestionezi și să probezi din cu totul alte perspective principii și judecăți care te-au format.
Prin tot ceea ce vă propunem în actuala ediție a festivalului One World Romania - de la proiecții de filme, la dezbateri, la expoziții și până la petreceri - sperăm să vă facem mai conștienți că e important să acceptăm acest exercițiu terapeutic de ieșire din rutina zilnică. Sperăm că vă veți lăsa copleșiți, măcar pe durata festivalului, de ideile noi, de informațiile noi, de senzațiile noi pe care vi le vor inspira evenimentele la care veți participa.
Știm că nu e nici pe departe suficient, dar orice schimbare începe de la o aspirație și de la înțelegerea modurilor în care funcționează lumea.
Andrei Rus,
Director artistic al OWR12
Juriul Liceenilor a desemnat câștigătorul trofeului OWR12 – „O femeie captivă”, în regia lui Bernadett Tuza-Ritter.
Cei cinci jurați au motivat alegerea făcută astfel:„Documentarul câștigător ne-a impresionat profund, prin sinceritatea și curajul cu care regizoarea a abordat un subiect insuficient mediatizat. Cu cât patrundem mai mult in lumea protagonistei, asistăm la procesul său de dezumanziare, care se manifestă atât prin abuzuri emoționale, cât și fizice. În ciuda a tot ce a înfruntat, ea a rămas un spirit liber, fără să-și piardă umanitatea și speranța. În plus, maniera în care este prezentată permite publicului să empatizeze cu ea la nivel individual, și mai apoi, cu întreaga cauză. Astfel, sperăm ca acest documentar să încurajeze societatea să ia atitudine în fața acestei situații inimaginabile”.
CINEAȘTI PREZENȚI LA FESTIVAL
Adina Brădeanu, Adina Pintilie, Alberto Garcia, Alexandra Gulea, Alexandra Melot, Aminatou Echard, Ana Vîjdea, Andrei Ujică, Anthea Kennedy, Avi Mograbi, Beatrice Babin, Beryl Magoko, Bettina Henkel, Caroline Capelle, Cătălina Tesăr, Christian Bayerlein & Grit Uhlemann, Christian Sonderegger, Ciprian Cimpoi, Claudia Tosi, Dana Bunescu, Denis Parrot, Diego Governatori, Elad Keidan, Esther Niemeier, Grégory Cohen, Guillaume Massart, Hanna Hofmann, Ian Wiblin, Irina Malcea, Iris Zaki, Kristina Konrad, Laura Benson, Laurențiu Calciu, Manon Ott, Marco Piccarreda, Mari Gulbiani, Martina Melilli, Michel Khleifi, Mona Nicoară, Monica Lăzurean-Gorgan, Nora Agapi, Ombline Ley, Péter Forgács, Pierre Tonachella, Radu Jude, Răzvan Rădulescu, Ruth Beckermann, Shinichi Ise, Stefano Savona, Tudor Platon, Vadim Ilkov, Victor Bulat, Yamina Zoutat
INVITAȚI LA EVENIMENTE CONEXE
Adrian Cioflâncă, Agnes Jahier, Alberto Groșescu, Alex Raptis, Alina Gavrilă, Ana Blandiana, Ana Drăghici, Ana Maria Zahariade, Andreea Pocotilă, Andrei Mihail, Angela Cristea, Codru Vrabie, Cosmin Năsui, Crina Mureșanu, Cristian Andrei Leonte, Cristian Diaconescu, Cristina Andone, Damiana Oțoiu, Diana Oncioiu, Diana Tabakov, Dominic Brezianu, Doru Mitrana, Dragoș Lumpan, Edmond Niculușcă, Florin Buhuceanu, Hartmut Rank, Ian Buruma, Ioana Bunescu, Ioana Trifu, Ioana Țurcan, Ion Dumitrescu, Ion Gnatiuc, Irina Novac, Iris Șerban, Iulia Popovici, Laurențiu Garofeanu, Maja Lindquist, Mirona Radu, Mona Muscă, Nicolae Rațiu, Nicoleta Lefter, Oleg Kozlovsky, Olga Cojocaru, Oliver Sertić, Patrick Brăila, Paula Căbescu, Péter Eckstein-Kovács, Radu Filipescu, Radu Vancu, Raj-Alexandru Udrea, Raluca Feher, Razvan Voinea, Răzvan Zamfira, Rudolf Gräf, Ruxandra Gubernat, Șerban Alexandrescu, Simina Tănăsescu, Smaranda Enache, Tiberius Tănase, Tor Fosse, Victor Ilie, Vlad Nancă