ATELIERE
EN
Mentorii Civil Society Pitch 5 // Selecția Civil Society Pitch 5 s-a încheiat: Cunoaște participanții și mentorii acestei ediții.
9 martie 2023

Programul de dezvoltare de filme documentare cu focus pe subiecte sociale și drepturile omului -  Civil Society Pitch 5, a finalizat procesul de selecție a participanților. Un număr de 15 ONG-uri și 19 cineaști din cele patru țări partenere au fost selectați să participe la un an întreg de ateliere în vederea dezvoltării unor noi proiecte de film documentar. Programul va culmina anul viitor cu un Pitch în fața unui public specializat. Cel mai promițător proiect va fi recompensat cu un premiu în valoare de 4000 de euro și sprijin în realizarea filmului.

 

Pe parcursul programului, participanții vor fi ghidați de trei mentori cu experiență internațională în film documentar, pe care îi vor întâlni pentru prima dată în perioada 31 martie - 2 aprilie, 2023 în cadrul primei etape a Civil Society Pitch 5.

Crescută în Ardeal și în București, MONA NICOARĂ și-a început cariera ca scriitor și activist de drepturile omului. În 1995 s-a mutat la New York să urmeze cursurile Universității Columbia, iar în 1997 a început să lucreze ca producător asociat al documentarului Children Underground, care în 2001 a primit un premiu special la festivalul Sundance și apoi a fost nominalizat la Oscar. Mona Nicoară a regizat Școala noastră, care a avut premiera în 2011 la festivalul Tribeca din New York, a mers apoi la peste 70 de festivaluri din întreaga lume, și Distanța dintre mine și mine, care a primit premiul publicului la Films de Cannes à Bucarest în 2018 și un Gopo pentru cel mai bun documentar în 2020.
RADU CIORNICIUC a co-fondat în 2012 prima organizație de media independentă din România - Casa Jurnalistului casajurnalistului.ro; o comunitate de reporteri multimedia specializați în documentări de profunzime. De atunci, a lucrat ca scriitor de reportaje long-form, reporter de investigație și regizor de film documentar. Documentările sale s-au concentrat pe teme legate de drepturile omului, bunăstarea animalelor și a mediului. Articolele și filmele la care a lucrat au apărut în unele din cele mai mari publicații de pe glob. Filmul “ACASĂ”, produs de Manifest Film, reprezintă debutul său în calitate de regizor de film documentar de lung metraj. De la premiera mondială din cadrul festivalului Sundance (2020), filmul ACASĂ a fost prezentat și difuzat în mai mult de 100 de festivaluri și televiziuni internaționale. Filmul a câștigat premiul pentru imagine la Sundance (2020) și a fost nominalizat pentru premiile Academiei de Film Europene (2020).

OLIVER SERTIĆ este un producător de film și selecționer din Croația. Până acum a produs aproximativ 30 de lungmetraje și scurtmetraje documentare proiectate la peste 300 de festivaluri din întreaga lume. A colaborat cu numeroase festivaluri de film în calitate de PR, selecționer, producător și consilier. În calitate de jurnalist, a publicat și editat pentru presă, web, radio și TV în Croația, Serbia, Muntenegru și Slovenia. Oliver este fondatorul RESTART unde a stabilit programe de educație, distribuție, Dokukino și Laboratorul Restart. Din 2007 curatoriază filme la Festivalul de Film Liburnia unde din 2012 până în 2020 a fost și directorul festivalului. Este stabilit la București și în prezent lucrează ca producător, editor al departamentului de distribuție și unul dintre tutorii de la Școala de Film Documentar.

De anul acesta, proiectele demarate în cadrul programului Civil Society Pitch pot fi urmărite și pe pagina oficială de Facebook. Fă un Click pe text, Like și Share paginii, pentru a cunoaște Ong-urile și cineaștii selectați în această ediție din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, România și pentru a fi la curent cu etapele prin care trec aceștia în dezvoltarea proiectelor lor.

Civil Society Pitch este un program inițiat și coordonat de Asociația One World Romania în parteneriat cu Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta (Ungaria), Asociația Obștească MOLDOX (Republica Moldova), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” (România), Masterul de Antropologie SNSPA și Masterul de Studii Vizuale și Societate SNSPA (România). 

Programul FORUM CIVIL SOCIETY PITCH este un proiect* cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.