Atelierul de Work-in-Progres (WIP) organizat de One World Romania în cadrul celei de-a 16-a ediții a festivalului s-a încheiat cu succes, oferind o oportunitate valoroasă cineastelor și cineaștilor români de a-și dezvolta proiectele și de a primi feedback din partea experților din domeniul filmului documentar. În timpul celor trei zile de atelier, participanții și participantele au primit ghidaj din partea tutorilor Dana Bunescu și Tue Steen Müller care au fost impresionați de diversitatea celor 9 filme documentare de scurt și lung metraj în curs de dezvoltare.
Dana Bunescu este monteuză și sound designer. A studiat Fizica la Universitatea din București și Montaj, Sunet și Animație la Departamentul Multimedia a Universității Naționale de Teatru și Film, București. Ca monteuză și/sau sound designer a colaborat cu numeroși regizori relevanți pentru Noul Val românesc, experiența ei de lucru cu poveștile autentice aduce o valoare deosebită tinerilor cineaști și cineaste. „Am fost parte din proiectul Work-in-progress din cadrul One World Romania, anul acesta, în primavara-iarna-toamna acestea din zilele acestea din orașul acesta, cu parteneri de voroave senzaționali, cu Tue Steen Mueller, o cunoscuta figura a lumii documentaristice, remarcabil prin claritate, bunăvoință și onestitate, cu Mihai, Radu, Tudor, Carla, Oana, Delia, Diana, Alexandra, Dragos, Denisa, Sara, Alina, Ioana, Cristi, Simona și Andrei, tineri filmmakeri cu cele mai diverse preocupări și curiozități tematice și stilistice, cu o pofta devorantă de a fugări realitatea văzută sau ascunsă. Tuturor acestor vechi și noi prieteni deja, sper, le mulțumesc pentru trei zile pline din care am avut de învățat enorm. Așa încât îmi doresc să fi durat mai mult” spune Dana.
Consultant și critic de documentare, Tue Steen Müller a lucrat cu filme documentare timp de peste 20 de ani la Danish Film Board. În prezent este consultant independent și profesor în cadrul altor ateliere de dezvoltare din Europa. Pentru participanții de la Work-in-Progress experiența le poate dezvălui care este valoarea internațională a filmelor la care lucrează. „Pentru mine ca și tutor este foarte interesant că fiecare proiect este diferit și are o abordare diferită. Sunt aici ca să pun multe întrebări, chiar și stupide ca să-mi dau seama ce vor participanții să facă. De multe ori îmi dau seama că ei nu știu ce vor și cred că este minunat, înseamnă că sunt într-o căutare, iar asta este foarte important pentru un cineast” spune Tue Steen Müller după o discuție de câteva ore cu una dintre echipe.
Echipele participante au reprezentat atât cineaști și cineaste cu experiență, cât și începători, iar proiectele la care lucrează se află în stadii diferite de dezvoltare. Fiecare proiect a avut ocazia unică să fie discutat și analizat în detaliu de fiecare tutor în parte alături de realizatori.
Carla Fotea și Tudor Platon sunt un cuplu și lucrează împreună la un film documentar personal despre dinamica dintr-o familie, diverse feluri de a iubi și cum experiența relației dintre părinți afectează sau nu relația personală. I-am prins în momentul în care ieșeau de la o sesiunea one-to-one cu Tue. „E o atmosferă parentală și o discuție de care aveam nevoie pentru a găsi idei ca să terminăm filmul” spune Tudor „am ieșit ca de la o terapie de cuplu” adaugă Carla în timp ce se privesc unul pe celălalt.
„Cred că este foarte bine că face OWR un program de work-in-progress și mă bucur că e la scară mică și oferă fiecărui proiect ceea de ce are nevoie. E grozav că avem acces direct la Dana și Tue, astfel procesul devine din ce în ce mai creativ, sincer și natural” completează Carla.
Fiecare echipă a avut timp să prezinte trailere sau orice material montat și să discute cu tutorii într-un mediu prietenos și sigur. „Feedback-ul tutorilor de la workshop a venit într-un moment foarte bun pentru noi. Cele două ore petrecute cu fiecare dintre ei (Dana și Tue) au fost suficiente pentru a trece prin film și a discuta punctual. Ne întoarcem la lucru bucuroși că suntem pe drumul cel bun” precizează Ioana Grigore, documentaristă și participantă la WIP.
Atelierele de film documentar organizate de One World Romania demonstrează angajamentul festivalului față de cinematografia documentară românească și oferă oportunități valoroase pentru dezvoltarea industriei cinematografice locale. Evenimentul a fost un succes, iar participanții și-au exprimat mulțumirea pentru această oportunitate de a își dezvolta proiectele și de a învăța de la experți în domeniu, având sesiuni unu la unu și discutând aplicat asupra proiectelor de film pe care le dezvoltă.