EN
TAG
kinedok
KineDok aniversează 10 ani pe 5 iunie la Centrul Ceh din București
27 mai 2024

KineDok, programul european care promovează documentare creative în spații alternative, organizat în România de Asociația One World Romania, revine în toată țara la ediția aniversară cu numărul 10, cu o nouă selecție de filme și dezbateri cu regizori, protagoniști și invitați pe temele filmelor.

Cu această ocazie specială, catalogul ediției este unul extins: pe lângă cele 13 documentare recente din țările participante – Republica Cehă, Croația, Georgia, Slovacia, Ungaria și România – partenerii locali au la dispoziție pentru proiecții și o selecție de filme de arhivă, un Focus Ucraina și un program de scurtmetraje.

În total, selecția cuprinde 22 de filme și este disponibilă pentru proiecții până în aprilie 2025. La acestea se vor adăuga în curând și două experiențe VR, în premieră în cadrul programului. Documentarele românești selectate anul acesta sunt Arsenie. Viața de apoi, de Alexandru Solomon; Între revoluții, de Vlad Petri; și Cazul inginerului Ursu, de Liviu Tofan și Șerban Georgescu.

Așadar, pe parcursul următoarelor luni vă așteptăm la proiecții în muzee, biblioteci, licee, grădini, galerii – diversificând lanțul de distribuție dincolo de sălile de cinema. În cadrul KineDok, orice perete poate deveni un film!

 

 

Deschiderea noii ediții va fi marcată în București și Galați prin proiecții ale documentarului +-90, de Marek Kuboš (Slovacia, 2022, 90 min.), în care regizorul încearcă să dezvăluie gândurile documentariștilor slovaci, concentrându-se în special pe o generație de succes populară în anii ‘90. +-90 îi plasează într-un context mai larg, trasând conexiunile dintre istoria națională, istoria cinematografică și cea personală, fiind totodată un documentar autobiografic. Intrarea este liberă la ambele proiecții.

Proiecția din București va avea loc pe 5 iunie, de la ora 19:00, la Centrul Ceh (Str. Ion Ghica 11) și va fi urmată de o discuție cu publicul, la care vor participa: Marek Kuboš, regizorul filmului, și Martin Derner, artist vizual și profesor la Academia de Arte Plastice și Design din Bratislava. Discuția va fi moderată de Irina Trocan, critic de film. De asemenea, vă invităm să degustați alături de noi un pahar de vin sau o bere cehă Budweiser Budvar.

 

 

Sinopsis: În cel mai recent film al său, documentaristul Marek Kuboš se destăinuie altor colegi din industria de film documentar slovac. Îi împarte pe aceștia în trei generații: propria generație (anii 1990), generația anterioară și cea următoare. Kuboš îi aduce împreună pentru a discuta despre pasiunea lor pentru cinema, provocările tehnice și economice, și pentru a delimita frontierele etice și pe cele ale filmului documentar din viitor. Nucleul este format din generația de succes care a crescut în anii '90: Milan Balog, Peter Kerekes, Robert Kirchhoff, Juraj Lehotský, Marko Škop, Zuza Piussi, Jaro Vojtek și Marek Kuboš. Regizorul realizează interviuri și cu predecesorii lor: Dušan Hanák, Mário Homolko, Ľubo Štecko, Alexander Strelinger, Mišo Suchý, Martin Šulík, Dušan Trančík, pe care le integrează, împreună cu operele lor, într-un context cultural și politic mai amplu.

+-90 a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Documentar Ji.hlava și a primit un Premiu special al juriului la One World Slovacia. 

Marek Kuboš (n. 1970) este absolvent al Academiei de Arte și Design din Bratislava, unde a studiat în cadrul unui grup de regizori slovaci cunoscut astăzi sub numele de Generația 90. Documentarele lui Kuboš sunt caracterizate prin diversitatea tematică și angajamentul social. Printre filmele sale se numără A Photographer’s Journey (1993), Voice 98 (1999), Such a Little Propaganda (2001) și The Last Self-Portrait (2018).

 

Deschiderea KineDok 10 la Galați

În Galați, proiecția va avea loc pe 6 iunie, de la ora 18:00, la Muzeul de Artă Vizuală (Str. Tecuci 3), unul dintre cei mai longevivi parteneri locali KineDok România, și va fi urmată de o discuție cu Marek Kuboš și Martin Derner, moderată de Ada-Simona Biriș, educator muzeal și curator.

 

Preview KineDok 10 la Ordinul Arhitecților din România

Pe 30 mai, de la ora 21:00, Casa Mincu (sediul Ordinului Arhitecților din România, Str. Pictor Arthur Verona 19, București) găzduiește o proiecție în avanpremiera noii ediții, în cadrul Romanian Design Week – Noaptea studiourilor de arhitectură. Filmul proiectat este 66 de sezoane, de Peter Kerekes (Slovacia, Republica Cehă, 2003, 86 min.), parte din programul de filme de arhivă din catalogul de anul acesta. În inima Košicei interbelice, Piscina Municipală devine un martor tăcut al tumultului istoriei din Europa Centrală. Într-un mozaic vibrant, regizorul Peter Kerekes dezvăluie 66 de sezoane de amintiri, aducând la viață trecutul prin imagini de arhivă și reconstituiri cinematografice.

 

KineDok la Bistrița

Tot pe 30 mai suntem și la Palatul Culturii din Bistrița (Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”, Str. Albert Berger 10), unde va fi proiectat documentarul maghiar KIM, de Erika Kapronczai, începând cu ora 19:30.

 


 

ORGANIZATOR NAȚIONAL

Asociația One World Romania

PARTENERI

Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), Restart (Croația), Chai Khana (Georgia)

CU SPRIJINUL

Programul Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene, Centrul Național al Cinematografiei

PARTENER DE MONITORIZARE

mediaTRUST Romania

 

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 țări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.