FESTIVAL INTERNAȚIONAL DE FILM DOCUMENTAR ȘI DREPTURILE OMULUI
EN
ONLINE
10.04 - 30.04
TAG
OWR16
Juriul Liceenilor și-a desemnat câștigătorul
9 aprilie 2023

În perioada 31 martie - 8 aprilie, a avut loc la București programul educațional Juriul Liceenilor, organizat în cadrul celei de-a 16-a ediții a Festivalului de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA. La acest eveniment au participat 15 elevi din mai multe licee din București, care timp de 9 zile au vizionat și analizat critic 9 filme documentare din programul de festival alături de trainerii de la Mediawise Society, iar la final au oferit un premiu pentru cel mai îndragit film al lor. 

În prima zi, participanții au avut parte de un curs interactiv de educație media cu Nicoleta Fotiade și Ionuț Mareș. În cadrul acestui curs, adolescenții au discutat despre drepturile omului, participarea civică, educația media și conceptele de bază ale documentarului de autor. De asemenea, tinerii au învățat cum să identifice și să descifreze particularitățile documentarului și să interpreteze mesajele media.

„M-am bucurat de fiecare moment împreună cu tinerii din Juriul liceenilor. A fost o plăcere să analizăm filmele vizionate și să dezbatem împreună teme atât de importante pentru societate precum respectarea drepturilor și libertăților omului, relația cu autoritățile și protecția mediului. Tinerii au un spirit critic foarte bine dezvoltat, am descoperit perspective noi de interpretare a filmelor văzute împreună și le doresc tuturor să se bucure de o viață bună. The kids are alright!”  - relatează Nicoleta Fotiade, expertă în comunicare și formatoare în domeniul educației media și digitale.

„Alături de cei 15 liceeni care au făcut parte din juriu am recâştigat plăcerea de a analiza şi dezbate documentare. M-a îmbogăţit experienţa de a vedea prin ochii lor plini de prospeţime cele nouă filme pe care le-au avut de jurizat. M-au impresionat maturitatea felului lor de a privi şi luciditatea discursului.” adaugă și Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film.

Pe parcursul festivalului, cele nouă filme au fost discutate în detaliu în cadrul a trei întâlniri, cu îndrumarea celor doi tutori. Participanții au fost îndrumați să se concentreze deopotrivă pe subiectele și temele propuse de filme și pe elementele specifice ale limbajului cinematografic folosit în documentar. În final, câștigătorul a fost ales în urma unei deliberări finale, în care adolescenții au trebuit să redacteze și o motivație pentru opțiunea lor.

Alexia Olteanu este elevă în clasa 11 la un liceu din București, anul trecut a fost voluntară la OWR, de data asta a participat în programul Juriul Liceenilor. „Simt că experiența asta m-a dezvoltat într-o săptămână mai mult decât ultimii 5 ani. Am învățat foarte multe de la trainerii noștri. Mi-au plăcut mult două dintre documentare „Nu vă îngrijorați pentru India” și „Iubirea nu e o portocală”. Fiecare dintre noi are o poveste și cred că am relaționat în mod diferit cu filmele.” spune Alexia după o zi de workshop cu Nicoleta și Ionuț. 

„Întotdeauna mi-a fost greu să-mi expun punctul de vedere în public, iar în timpul acestui atelier am reușit să vorbesc și să-mi apăr punctul de vedere. Am învățat multe într-un timp atât de scurt. Cu siguranță de acum o să mă uit altfel la filme.” completează și colega ei Maia Ivona, venită din Fălticeni. 

După niște dezbateri lungi elevii și elevele au desemnat filmul câștigător: „Riotsville, USA
care va fi proiectat la Cinema Elvire Popesco, la ora 19:00, iar participantele vor urca pe scenă să-și comenteze alegerea.