FESTIVAL INTERNAȚIONAL DE FILM DOCUMENTAR ȘI DREPTURILE OMULUI
EN
TAG
OWR17
OWR Propune un Candidat la Președinție în Spotul Festivalului de Anul Acesta
12 martie 2024
Protagonistul spotului One World Romania este propunerea festivalului la președinția României: candidatul fictiv Bobiță, personajul creat și interpretat de actrița Ilinca Manolache. Scurtmetrajul se folosește de satiră pentru a chema publicul la filmele documentare de anul acesta, care se vor putea vedea între 05 și 14 aprilie în săli de cinema din București, grupate sub tema „Alege!”. Programul filmelor de la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului este de acum disponibil online pe site-ul festivalului și pe Eventbook.ro, unde s-au pus în vânzare abonamentele și biletele. În închiderea OWR17 a fost confirmat filmul „No Other Land”, filmul de debut al unui colectiv de activiști și jurnaliști israelieni și palestinieni, desemnat Cel mai bun documentar la Berlinale în urmă cu mai puțin de o lună. 
 
Programul OWR17

Filmul de închidere „No Other Land” urmărește eforturile tânărului Basel Adra, un locuitor din Cisiordania ocupată de armata israeliană, de a evita îndepărtarea totală a prezenței palestiniene din regiune. În mod regulat au loc acțiuni de expulzare a sătenilor și, chiar și în lipsa acestora, hărțuirea fizică și psihologică și tensiunea permanentă viciază orice încercare a oamenilor de a duce o viață normală. În acest context, Basel îl întâlnește pe Yuval, un jurnalist israelian sensibil la cauza palestiniană, iar între ei se dezvoltă o prietenie complicată de amestecul unei cauze comune cu un nivel de înțelegere profund diferite a acesteia: Basel își percepe lupta ca pe o moștenire dar și un destin implacabil; Yuval știe că pentru el este o alegere la care poate oricând renunța. 

Filmul de deschidere „Moartea lui Iosif Zagor” spune povestea fostului fotograf și videograf, evacuat de mai multe ori și rămas fără locuință în Cluj. Cu camera lui veche, Iosif Zagor (75 de ani) își documentează ultimii patru ani de viață, marcați de singurătate și boală. Filmul, regizat de Adrian Dohotaru, președinte al Asociației Societate Organizată Sustenabil SOS, care i-a fost alături în tot acest timp, oferă, deopotrivă, justiție poetică dar și împuternicire prin documentare cinematografică acelor oameni invizibili care nu se încadrează în noua imagine dinamică ale unor orașe inaccesibil de scumpe, precum Clujul.

Cele patru secțiuni OWR17 sunt complementare temei „Alege!”, văzută din mai multe perspective: AlegeriLa loc sigur, Dincolo de limite și Ecouri din trecut. La acestea se adaugă retrospectivele dedicate cineaștilor Maryam Tafakory și Eyal Sivan, care vor fi prezenți la București, revenirea proiectului Sahia Vintage - printr-un program dedicat Jurnalelor de actualități - și Zilele Liceenilor, un program dedicat adolescenților care duce mai departe interesul OWR de a face filmul documentar accesibil și tentant pentru publicul tânăr.
 
Urmărește spotul festivalului și alege Bobiță Mirel Președinte!
 
Despre spotul festivalului

Bobiță este un personaj inventat și interpretat de actrița Ilinca Manolache, cunoscut publicului de pe rețeaua Instagram și din filmul Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (r. Radu Jude), care i-a adus faimă internațională. Spotul a fost filmat în Piața Constituției, pe un scenariu de Andreea Lăcătuș și este interpretat de echipa festivalului.