EN
Festival 2023 OWR16
Bucureşti, 2023
sumar

Alegerea temei „Viață bună” drept subiect principal al unui festival de drepturile omului ar putea părea paradoxală, având în vedere că majoritatea filmelor din selecție traversează lumi pline de răni, deseori legate de atrocități și abuzuri (ale omului față de om sau față de natură). 
Deși această afirmație este parțial adevărată, uneori este important să facem un pas înapoi și să reevaluăm perspectiva din care privim lumea și în interiorul căreia existăm. Fie că e vorba despre o ideologie filozofică sau de un crez personal, armonia existenței se află în centrul impulsului zilnic al vieții. Toate libertățile și îngrădirile care asigură sau perturba acest echilibru sunt intrinsec legate de drepturile fundamentale ale omului servind ca scopuri și mijloace ale unei vieți demne. 
Relativitatea viziunii noastre individuale despre ce constituie „o viață bună” e variată precum multitudinea de subiectivități și de circumstanțe ale celor 8 miliarde de oameni ai planetei noastre. Rezultă în mod firesc că, indiferent de ce viziuni sau conforturi suntem atașați, concepția noastră despre lume poate fi lărgită și îmbogățită, atâta timp cât nu o ținem captivă în propriile noastre circumstanțe. 
Cu excepția întâlnirilor din viața reală, cinemaul reprezintă una din cele mai vii confruntări pe care le poate avea publicul cu lumi care există înăuntrul sau în afara zonelor lor de confort. Mai ales în interiorul sălilor de cinema. Aceste povești ne îmbogățesc, ne fac să ne chestionăm pozițiile, creează dialog și, sperăm noi, schimbare. Și, cel mai important, ne ajută să nu ne pierdem simțul empatiei și să nu devenim treptat o tabula rasa pe care oricine își poate imprima propriile idei. 
Credem cu tărie în puterea cinemaului ca instrument al evoluției personale și totodată al solidarității. Experiența este simultan solitară și colectivă – iar One World Romania caută să armonizeze cele două dimensiuni. De la secțiunea principală dedicată experiențelor individuale ale proverbialei „vieți bune”, la examinări ale actelor de rezistență, oglindirea trecutului în prezent, disecția muncii care definește viețile noastre și interconectivitatea dintre om și natură. Acestea sunt temele comune pe care am ales să le explorăm împreună cu publicul nostru, servind ca puncte de discuție pe baza cărora putem trasa legături între planul global și cel local. 
Extinzându-se către alte regiuni și perspective, selecția acestei ediții include trei retrospective ce variază ca abordare formală dar sunt legate între ele printr-un cinema personal, social și angajat politic. 
Želimir Žilnik, în mod cert unul dintre cei mai importanți și provocatori regizori de film socio-politic, a adus o contribuție esențială Noului Val iugoslav și a fost un inițiator al genului docu-dramei. Filmele lui au dispărut și au reapărut, a fost interzis, cenzurat și amenințat, dar Žilnik a reușit să rămână fidel ideilor sale de-a lungul întregii cariere, chestionând autoritatea și dând voce oamenilor defavorizați. Retrospectiva dedicată acestui regizor cult va prezenta o selecție ce cuprinde titluri emblematice, dar și mai puțin cunoscute din diversele sale perioade artistice și va oferi publicului șansa de a interacționa cu acesta în timpul sesiunilor de Q&A și a unui masterclass. 
La fel de radicală în refuzul ei de a face compromisuri viziunii sale cinematografice, integrității morale și impactului emoțional, vasta filmografie a regizoarei libaneze Jocelyne Saab este caracterizată de perspectiva sa umanistă asupra conflictelor socio-politice din anii 1970-1980 din Orientul Mijlociu și dincolo de acesta. O pionieră a cinemaului arab, Saab a fost una dintre primele cineaste care au documentat războiul civil din Liban, care avea să facă ravagii pentru aproape două decenii în orașul și țara pe care aceasta le numea „acasă”. Trecând dincolo de granițele sale, autoarea a surprins fluxurile și refluxurile regiunii arabe (Egipt, Iran, Libia etc.) din poziția obiectivă a unui acces fascinant și a unei umanități rar întâlnite. Proiectate pentru prima oară în România, filmele lui Jocelyne Saab vor fi prezentate în cadrul unei retrospective menite să familiarizeze publicul nu doar cu operele sale, ci și cu o țară și o regiune care nu sunt explorate destul. Festivalul One World Romania este mândru să aibă patru programe găzduite de Mathilde Rouxel, curatorare independentă și cercetătoare specializată în cinemaul arab. 
Retrospective Fundației Arte Vizuale organizată de One World Romania este o continuare a eforturilor de revizitare a memoriei cinematografice depuse de festival (printre altele prin programul Sahia Vintage). Ea propune programe de film documentar și experimental și, de asemenea, o scurtă selecție de filme muzicale menite să promoveze redescoperirea unui album de familie creat în perioada tulbure și traumatizantă a anilor 1990, în spațiul de joc și joacă unic care a fost FAV. 
În mijlocul multitudinii de perspective globale și viziuni artistice prezentate de One World Romania 2023, concluzia esențială pe care o urmărim cuprinde două aspecte: lărgirea viziunii despre lume și, prin urmare, inducerea unui sentiment de conexiune și înțelegere față de ceilalți, dar, cel mai important, o stare de optimism și inspirație privind posibilitatea schimbării. Orice îmbunătățire sau schimbare se bazează pe conștientizare – de sine, a altora și a proverbialelor „legături care unesc” (sociale, economice, culturale, politice etc.). Fără a avea iluzia că putem schimba lumea, suntem conștienți de condiția temporară a unei lumi din ce în ce mai polarizate și refuzăm să lăsăm această ruptură să se solidifice sub forma dualismului dogmatic. Dorim în schimb să subliniem și să promovăm importanța binelui comun – a actelor mici, individuale care ajung să fie integrate în eforturi mai vaste – și necesitatea chestionării și menținerii unei atitudini deschise față de opinii diferite. 
Între utopie și un viitor mai bun are întotdeauna loc o căutare, o luptă și multe înfrângeri care definesc calea vieții. 

(Anca Păunescu, Andrei Tănăsescu)

palmares

Juriul Liceenilor a fost format din 15 elevi din mai multe licee din București, care timp de 9 zile au vizionat și analizat critic 9 filme documentare din programul de festival alături de trainerii de la Mediawise Society, iar la final au oferit un premiu pentru cel mai îndragit film al lor. 
Juriul Liceenilor și-a desemnat câștigătorul: "Riotsville, USA", regia Sierra Pettengill.

secțiuni
VIAȚA BUNĂ ... 8 Filme
RĂNI NOI, CICATRICI VECHI ... 5 Filme
EXISTÂND, REZISTÂND ... 9 Filme
24/7 ... 7 Filme
TOT CE RESPIRĂ ... 4 Filme
RETROSPECTIVĂ ŽELIMIR ŽILNIK ... 14 Filme
RETROSPECTIVĂ FUNDAȚIA ARTE VIZUALE, ANII 90 ... 16 Filme
RETROSPECTIVĂ JOCELYNE SAAB ... 11 Filme
GALA DE DESCHIDERE / ÎNCHIDERE OWR16 ... 2 Filme
Filme
2 x 5
Geta Brătescu, Alexandru Solomon
4', 1993
România
Anyox
Jessica Johnson, Ryan Ermacora
87', 2022
Canada
Apropierea
Botond Püsök
85', 2022
România
Beirut niciodată
Jocelyne Saab
35', 1976
Liban
Beirut, orașul meu
Jocelyne Saab
37', 1982
Liban
Când te vei uita la mine?
Shuli Huang
20', 2022
China
Capitalismul de școală veche
Želimir Žilnik
122', 2009
Serbia
Carte poștală imaginară
Jocelyne Saab
16', 2016
Turcia
Copții, Crucea faraonilor
Jocelyne Saab
16', 1986
Franța
Cronica unei vizite anunțate
Alexandru Andrieș
3', 1994
România
Culegătorii de za'atar
Jumana Manna
65', 2022
Palestina
Curtea interioară
Valentin Suciu
23', 1996
România
Despre bătrânețe
Marilena Preda Sânc
11', 1995
România
Doamna din Saigon
Jocelyne Saab
60', 1998
Franța
Dosarul noua măreție
Anna Shishova
92', 2022
Finlanda, Norvegia, Croația
Eclipsa
Nataša Urban
110', 2022
Norvegia
Etilaat Roz
Abbas Rezaie
93', 2022
Afganistan
Europa Passage
Andrei Schwartz
90', 2022
Germania
Execuție publică
Želimir Žilnik
9', 1974
Germania
Fabrica divină
Joseph Mangat
120’, 2022
Fabuloasele
Roberta Torre
75’, 2022
Italia
FAV – la a doua aniversare
4', 1994
România
Femeile palestiniene
Jocelyne Saab
15', 1974
Franța
Film negru
Želimir Žilnik
14', 1971
Iugoslavia
Frontul de est
Vitaly Mansky, Yevhen Titarenko
98', 2023
Letonia, Ucraina, Cehia, SUA
Geografiile solitudinii
Jacquelyn Mills
103', 2022
Canada
Hafreiat
Alex Sardà
78', 2022
Iordania, Qatar, Spania
In Viaggio
Gianfranco Rosi
82', 2022
Italia
Înstrăinarea materiei
Nikolaus Geyrhalter
105', 2022
Austria
Între revoluții
Vlad Petri
68’, 2023
România, Croația, Qatar, Iran
Inventar - Strada Metz nr. 11
Želimir Žilnik
9', 1975
Germania
Iran: Utopia în mișcare
Jocelyne Saab
52', 1980
Liban
Istoria naturală a distrugerii
Sergei Loznitsa
110', 2022
Germania, Lituania, Olanda
Iubire, moarte și mărci germane
Cem Kaya
96', 2022
Germania
Iubirea lui Allah (sau Ascensiunea integralismului)
Jocelyne Saab
17', 1986
Franța
Iubirea nu e o portocală
Otilia Babara
73', 2022
Belgia, Franța, Olanda, Republica Moldova
Jurnalul unui păpușar de provincie
Marius Șopterean
24', 1993
România
Katanga Nation
Beza Hailu Lemma, Hiwot Admasu Getaneh
26', 2022
Etiopia, Africa de Sud
Kenedi se întoarce acasă
Želimir Žilnik
75', 2003
Serbia și Muntenegru
Libanul în criză
Jocelyne Saab
75', 1975
Liban
Lindenfeld 1994
Radu Muntean
8'30'', 1994
România
Mariupolis 2
Mantas Kvedaravičius
112', 2022
Lituania, Franța, Germania
Maya
Vali Hotea
25', 1995
România
Micii pionieri
Želimir Žilnik
12', 1968
Iugoslavia
Mindscape Dreaming Mind
Marilena Preda Sânc
6', 1997
România
Noi, studenții!
Rafiki Fariala
82’, 2022
Republica Africană Centrală, Franța, Republica Democratică Congo, Arabia Saudită
O casă din cioburi
Simon Lereng Wilmont
86', 2022
Danemarca, Finlanda, Suedia, Ucraina
Oameni la târg
Želimir Žilnik
30', 1977
Iugoslavia
Pământ în flăcări
Joana Pimenta, Adirley Queirós
153’, 2022
Brazilia, Portugalia
Pocalul. Despre fii și fiice
Cătălina Tesăr, Dana Bunescu
83', 2022
România
Pot să intru cu tamponul în apă?
Gaspar Csongor
9', 1996
România
Primăvara
Neil Coltofeanu, Gaspar Csongor
3', 1997
România
Protecția patrimoniului
Želimir Žilnik
11', 1975
Germania
Rămas bun
Želimir Žilnik
9', 1975
Germania
Regulile casei
Želimir Žilnik
12', 1975
Germania
Republica tăcerii
Diana El Jeiroudi
183', 2021
Germania, Franța, Siria, Qatar
Riotsville, USA
Sierra Pettengill
91', 2022
SUA
S-a votat Codul Penal [fragmente]
Vivi Drăgan Vasile
16'/42', 1992
România
Scrisoare din Beirut
Jocelyne Saab
52', 1978
Liban
Scultura da Passegio
Nir Weiss, Marcel Scutaru
10', 1995
România
Sindromul Hamlet
Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski
85’, 2022
Germania, Polonia
Solicitare
Želimir Žilnik
10', 1974
Germania
Soluții urbane
Arne Hector, Vinícius Lopes, Luciana Mazeto, Minze Tummescheit
30', 2022
Germania, Brazilia
Șomerii
Želimir Žilnik
13', 1968
Iugoslavia
Strigăt în timpan
Radu Igazsag, Alexandru Solomon
27', 1993
România
Țara mea imaginară
Patricio Guzmán
83', 2022
Chile, Franța
Tito pentru a doua oară printre sârbi
Želimir Žilnik
43', 1994
RF Iugoslavia
Toată frumusețea și durerea
Laura Poitras
117’, 2022
SUA
Tonel și Vieru
Mugur Vasiliu
19'30'', 1996
România
Tot ce respiră
Shaunak Sen
94', 2022
India, SUA, Regatul Unit
Tulburările din iunie
Želimir Žilnik
10', 1969
Iugoslavia
Ucigașa
Jocelyne Saab
10', 1988
Franța
Un spital de provincie
Ilian Metev, Ivan Chertov, Zlatina Teneva
110', 2022
Bulgaria, Germania
Viața e în altă parte
Radu Muntean
12', 1995
România
Xaraasi xanne: voci încrucișate
Raphaël Grisey, Bouba Touré
120', 2022
Franța, Germania
Foto/Video