Proiecția filmului câștigător desemnat de Juriul liceenilor anunțat pe 8 aprilie, în cadrul Galei de închidere a Festivalului.
Proiect realizat în parteneriat cu Media Wise Society cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Participanţii la Juriul Liceenilor sunt adolescenţi de la mai multe licee din Bucureşti. Ei vor viziona în sala de cinema nouă documentare din selecţia One World Romania, iar la final vor alege unul singur pentru a primi trofeul festivalului, care va fi anunţat la gala de închidere. Decizia se va lua însă în urma unui proces complex de învățare. În prima zi, tinerii vor participa la un curs de educație media interactiv cu trainerii Nicoleta Fotiade şi Ionuţ Mareş. Împreună cu aceştia, vor discuta şi deprinde atât noţiuni care ţin de drepturile omului, participare civică şi educaţie media (reprezentare și limbaj vizual, context de vizionare, interpretarea mesajelor media etc.), cât şi concepte de bază ce îi vor ajuta să identifice şi să descifreze particularităţile documentarului de autor. Apoi, pe parcursul festivalului, filmele vor fi discutate în detaliu în cadrul a trei întâlniri, cu îndrumarea celor doi tutori. Pornind de la ideile și conceptele abordate la cursul preliminar, dezbaterile se vor concentra deopotrivă pe subiectele şi temele pe care le propun cele nouă filme şi pe elementele specifice ale limbajului cinematografic folosit în documentar. Filmul câştigător al Juriului Liceenilor va fi ales în urma unei deliberări finale, când participanţii vor trebui să redacteze şi o motivaţie pentru opţiunea lor.
Obiectivele programului sunt de a-i obișnui pe tineri cu experienţa vizionării unor documentare în cadrul specific al unui festival de film. Unele proiecţii vor fi urmate de discuţii ale publicului cu cineaştii sau experţii invitaţi, de a-i expune la forme cât mai diverse de cinema nonficţional, de a le stimula şi dezvolta percepţia vizuală, capacitatea de dezbatere, argumentare şi gândirea critică şi de a-i ajuta să înţeleagă modul în care filmul documentar poate fi văzut atât pentru plăcerea estetică pe care o produce, cât şi pentru reflecţia asupra lumii înconjurătoare pe care o declanşează.
Nicoleta Fotiade este expertă în comunicare și formatoare în domeniul educației media și digitale. În ultimii 20 de ani, a coordonat programe de educație media pentru organizații neguvernamentale din România și Europa. A predat educație media studenților de la Pedagogie din Universitatea din București și formează profesori și bibliotecari pentru a include educația media în comunitățile lor. Este (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Este președinta asociației Mediawise Society (mediawise.ro), co-fondatoare și președintă a International Association for Media Education (iame.education).
Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Colaborează de asemenea ca selecționer sau moderator de discuții cu mai multe festivaluri de film din România. A fost critic invitat în cadrul programelor de educaţie media Education à l'image şi CinEd.
Proiect realizat în parteneriat cu Media Wise Society cu sprijinul Institutului Cultural Român.