The Stimming Pool este un lungmetraj experimental – uneori chiar fantastic – hibrid, co-regizat de un colectiv de artiști cu autism, Neurocultures Collective, și regizorul Steven Eastwood, care vă invită într-o lume neuro-diversă în mijlocul logicii unduitoare a mediilor neuro-tipice.
Imagine Greg Oke
Montaj Sergio Vega Borrego
Producția Chloe White, Steven Eastwood
Sunet Steve Bond, Carlos Eligio San Juan Juanchi
Muzică Brain Audio, Tom Haines
AUDIO: Engleză
SUBTITRARE: Română
06
aprilie,
duminică
Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez
15:30
67'
Urmat de o discuție cu Gabi Arghir (Neurodivers România) și Alina Dumitru (FDP - Protagoniști în Educație)
12
aprilie,
sâmbătă
Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez
15:30
67'
Urmat de Q&A cu regizorii Georgia Kumari Bradburn și Steven Eastwood
Georgia Kumari Bradburn,
Steven Eastwood
Georgia Kumari Bradburn
Georgia Kumari Bradburn este o cineastă ale cărei proiecte se concentrează pe metamorfoză și transformare.
Steven Eastwood
Steven Eastwood este un artist-cineast multipremiat.
La 200 de ani după campania lui Simón Bolívar de liberare a Columbiei, Laguna soldatului reia călătoria Eliberatorului prin mlaștinile de la mare altitudine, în timp ce caută frânturi ale fantomei sale încă prezente în teritoriul istoric contestat și reflectând asupra construcției istoriei orale și relației cu pământurile.
Imagine Pablo Álvarez Mesa
Montaj Pablo Álvarez Mesa
Producția Pablo Álvarez Mesa
Sunet Erin Elizabeth Ryan, Alex Lane, Pablo Álvarez Mesa, Alex Lane
Acum trei decenii, lumea era gata să oprească încălzirea globală. Folosind exclusiv material de arhivă, Efectul Casa Albă spune povestea originii crizei climatice și cum o bătălie politică în timpul administrației lui George H.W. Bush a schimbat cursul istoriei, documentând cum o oportunitate crucială de a întreprinde acțiuni concrete împotriva încălzirii globale a fost nu doar irosită, ci subminată intenționat.
În vara anului 1989, mii de oameni de naționalități și credințe diferite s-au adunat în Coreea de Nord pentru un mare festival studențesc care susținea pacea, prietenia și anti-imperialismul. Deși în principal avea mize politice, adresând probleme ca dezarmarea nucleară, siguranța, protecția mediului, drepturile femeilor și ale studenților, și, mai mult decât orice, pacea, festivalul s-a desfășurat într-un moment istoric pivotal.
Imagine Emilian Urse
Montaj Andrei Gorgan
Producția Monica Lăzurean Gorgan, Andra MacMasters, KO Duhyun
Avanpremieră / Urmat de Q&A cu regizoarea filmului și Mihai Burcea, istoric / Prezentat alături de programul Let’s Talk About… Film (Institutul Cultural Român)
Andra MacMasters,
Mihai Burcea
Andra MacMasters
Andra MacMasters este o producătoare de audiovizual și cercetătoare de arhive. În 2012, a fondat Conset Film și de atunci a lucrat cu cineaști din Azerbaijan, Georgia, Serbia și India. De asemenea, a fondat prima arhivă dedicată mișcării cinemaului de amator din Republica Socialistă România, disponibilă pe www.cineama.ro.
Hotărâtă să își asigure o viață mai bună atât pentru ea, cât și pentru copiii ei, după suicidul soțului său fermier, Sanjivani se luptă cu abandonul văduvelor, tradițional culturii ei, până se alătură unui grup de discuții cu alte văduve ale fermierilor care s-au sinucis. Susținută de comunitate, de poveștile comune de reziliență și de solidaritatea neașteptată, Sanjivani își croiește atentă calea înainte.
Imagine Leena Patoli, Carl Rottiers, Vishal Vittal
Montaj Joëlle Alexis
Producția Evelien De Graef, Hanne Phlypo, Digna Sinke, Arya Rothe
Sunet Puneet Dwivedi, Imtiyaz Jumnalkar, Mark Glynne, Olmo van Straalen, Marija Djukic, Pim Stoltz
Distribuție Sanjivani Bhure
AUDIO: Marată
SUBTITRARE: Română, Engleză
06
aprilie,
duminică
Cinema Muzeul Țăranului
18:00
108'
Urmat de Q&A cu regizorul filmului
Kinshuk Surjan
Kinshuk Surjan
Kinshuk Surjan este un cineast indian, stabilit în Bruxelles și Bhopal. Un absolvent al programului DocNomads, scurtmetrajul său „Divided Lines” a fost proiectat la Jihlava Film Festival 2025. În 2017, filmul său de absolvire „The Flandrien” a câștigat premiul VAF „Wildcar” al Flanders Audiovisual Fund.
Filmografie: The Flandrien (2017), Divided Lines (2015)
08
aprilie,
marți
Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez
20:00
108'
Urmat de o discuție cu Elena-Andreea Negoi (F-SIDES) și Ela Crăciun (Asociația Feminism Romania)
14
aprilie
- 30
aprilie
ONLINE
108'
Accesul online la acest film este limitat la 50 de vizionări.
În parte eseu verité, în parte jurnal politic, Mila 23 îi urmărește pe americani pe durata evenimentelor cataclismice din 2020 din statul „swing” Michigan (inclusiv un plan de a-l răpi pe guvernator), alcătuind un portret complex care sfidează stereotipurile media, în timp ce îi obligă pe spectatori să-și confrunte propriile păreri despre rasă, clasă, statut social și demografice geografice.
Imagine Mitch McCabe
Montaj Mitch McCabe
Producția Christie Herring, Lucas Neufeld, Micaela Wilner
Casa de discuri Leo Records este un simbol al rezistenței muzicale împotriva regimurilor autoritare și un pionier a ceea ce acum cunoaștem ca fiind avangardă. Este povestea unui om care, prin forțele proprii, a eliberat o întreagă generație de artiști ilegali și profund neconvenționali.
Imagine Paul Chirilă, Ioana Grigore
Montaj Cristian Georgescu
Scenariul Ioana Grigore
Producția Marcian Lazăr
Sunet Matei Vasilache
Distribuție Leo Feigin, Lora Denisenko
AUDIO: Engleză, Rusă
SUBTITRARE: Română, Engleză
06
aprilie,
duminică
Cinema Union
15:00
70'
Urmat de Q&A cu regizoarea și monteurul filmului
Cristian Georgescu,
Ioana Grigore
Cristian Georgescu
Ioana Grigore
Ioana Grigore este o regizoare româncă, axată pe filmul documentar și pe granița dintre ceea ce numim realitate și ficțiune. Și-a obținut recent doctoratul în Cinema and Media Studies și predă film documentar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București.
După 30 de ani de căsnicie, părinții mei m-au anunțat că se despart. În timp ce ei treceau prin acest proces dureros, eu m-am îndrăgostit și mi-am început propria familie. Filmul explorează diferitele nuanțe pe care dragostea le capătă între părinți și copii și copii care devin părinți. (Tudor Platon)
Imagine Tudor Platon
Montaj Delia Oniga, Maria Salomia
Scenariul Tudor Platon
Producția Carla Fotea, Ada Solomon, Tudor Platon
Sunet Ioan Filip, Dan Ștefan Rucăreanu
Distribuție Raluca Platon, Vasile Platon, Carla Fotea, Tudor Platon
AUDIO: Română
SUBTITRARE: Engleză
06
aprilie,
duminică
Cinema Union
17:30
88'
Urmat de Q&A cu regizorul filmului
Tudor Platon
Tudor Platon
Tudor Platon este regizor de film documentar și director de imagine. Și-a făcut debutul regizoral cu filmul „Casa cu păpuși”, care a avut premiera în 2020 în Competiția de Documentare a Festivalului de Film de la Sarajevo. Ca director de imagine, a lucrat la peste 20 de filme, precum „Cadoul de Crăciun” (r. Bogdan Mureșanu), „4:15 p.m. sfârșitul lumii” (r. Gabi Șarga, Cătălin Rotaru), sau „Arsenie. Viața de apoi” (r. Alexandru Solomon).
O jurnalistă din Moldova, înstrăinată de tatăl ei, emigrat în Italia de ani buni, descoperă că acesta a devenit victimă a unor abuzuri la locul de muncă. Odată cu decizia de a-l ajuta să-și expună angajatorul și să caute protecție legală, rănile trecutului se redeschid și începe o călătorie paralelă în prezentul și trecutul marcat de violență.
Imagine Lina Vdovîi, Radu Ciorniciuc
Montaj Radu Ciorniciuc, Ciprian Cimpoi, Andrei Gorgan
Originară din Republica Moldova, Lina locuiește în România, unde a dobândit o vastă experiență în jurnalism de investigație, jurnalism narativ și new media. A debutat în jurnalismul de televiziune ca producător de știri și documentare și este una din jurnalistele nominalizate European Press Prize.
Radu Ciorniciuc
Radu Ciorniciuc este regizor, director de imagine și jurnalist de investigație. Din 2012, a lucrat ca reporter de investigație pentru multiple publicații și rețele de televiziune, printre care The Guardian, Al Jazeera și Channel 4 News. Subiectele pe care le cercetează cu predilecție sunt din sfera drepturilor omului, protecției animalelor și a problemelor de mediu.