Trenuri este un documentar „found-footage” alcătuit exclusiv din materiale de arhivă, care creează un portret colectiv al oamenilor din Europa secolului al XX-lea, surprinzându-le speranțele, dorințele, dramele și tragediile. În acest film fără dialog, plin de frumusețe și tristețe, entuziasmul aventurii devine un blestem, iar lacrimile de fericire se amestecă cu durerea disperării.
Montaj Rafał Listopad
Scenariul Maciej J. Drygas
Producția Vita Żelakeviciute, Rasa Miskinyte
Sunet Saulius Urbanavičius
Muzică Pawel Szymanski
AUDIO:
SUBTITRARE: Română, Engleză
05
aprilie,
sâmbătă
Cinema Muzeul Țăranului
20:30
80'
Urmat de o discuție cu Alexandru Solomon și Adina Brădeanu
Hotărâtă să își asigure o viață mai bună atât pentru ea, cât și pentru copiii ei, după suicidul soțului său fermier, Sanjivani se luptă cu abandonul văduvelor, tradițional culturii ei, până se alătură unui grup de discuții cu alte văduve ale fermierilor care s-au sinucis. Susținută de comunitate, de poveștile comune de reziliență și de solidaritatea neașteptată, Sanjivani își croiește atentă calea înainte.
Imagine Leena Patoli, Carl Rottiers, Vishal Vittal
Montaj Joëlle Alexis
Producția Evelien De Graef, Hanne Phlypo, Digna Sinke, Arya Rothe
Sunet Puneet Dwivedi, Imtiyaz Jumnalkar, Mark Glynne, Olmo van Straalen, Marija Djukic, Pim Stoltz
Distribuție Sanjivani Bhure
AUDIO: Marată
SUBTITRARE: Română, Engleză
06
aprilie,
duminică
Cinema Muzeul Țăranului
18:00
108'
Urmat de Q&A cu regizorul filmului
Kinshuk Surjan
Kinshuk Surjan
Kinshuk Surjan este un cineast indian, stabilit în Bruxelles și Bhopal. Un absolvent al programului DocNomads, scurtmetrajul său „Divided Lines” a fost proiectat la Jihlava Film Festival 2025. În 2017, filmul său de absolvire „The Flandrien” a câștigat premiul VAF „Wildcar” al Flanders Audiovisual Fund.
Filmografie: The Flandrien (2017), Divided Lines (2015)
08
aprilie,
marți
Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez
20:00
108'
Urmat de o discuție cu Elena-Andreea Negoi (F-SIDES) și Ela Crăciun (Asociația Feminism Romania)
14
aprilie
- 30
aprilie
ONLINE
108'
Accesul online la acest film este limitat la 50 de vizionări.
film adoptat de
galerie media (6 imagini)
Emerging Voices
Emerging Voices
Alfredo Minea, Andreea Udrea, Răzvan Dima, Ștefan Marcu
Emerging Voices, program pilot de susținere a noilor voci de film documentar, va prezenta anul acesta patru cineaști:
Alfredo Minea, actor și regizor de film, este interesat de a amplifica vocile celor vulnerabili, fiind implicat în proiecte de teatru și film pe teme conexe. Are, în program, scurtmetrajul „35A”, realizat în 2022, povestea oamenilor din blocul în care a crescut.
Andreea Udrea este regizoare de film documentar și video-jurnalistă. A studiat regie de film documentar în cadrul programului DocNomads. Cel mai recent proiect al ei, "The wind blows where it pleases", explorează tensiunea dintre credință și queerness. În program va prezenta scurtmetrajul „Untitled”, aflat în stadiul de work-in-progress.
Răzvan Dima a fost cameraman în presă, însă a ales să părăsească mediul jurnalistic pentru a se dedica fotografiei și filmului. Este interesat de subiectul degradării patrimoniului cultural și distrugerea arealurilor naturale prin urbanizare. „Apele în care ne scăldăm”, realizat la Băile Herculane, este scurtmetrajul prezentat în cadrul programului.
Ștefan Marcu a regizat șapte scurtmetraje în timpul studiilor, printre care documentarul „Trenul Unirii”, care a avut premiera la Ji.hlava IDFF, parte din programul Emerging Voices. Lucrează la un lungmetraj despre ascensiunea partidului AUR.
Filmele vor fi urmate de un dialog amplu cu cineaștii.
AUDIO:
SUBTITRARE:
08
aprilie,
marți
Cinema Muzeul Țăranului
19:00
69'
Program OWR de susținere a noilor voci din filmul documentar / Urmat de o dezbatere extinsă cu regizorii
Alfredo Minea,
Andreea Udrea,
Răzvan Dima,
Ștefan Marcu
Alfredo Minea
Alfredo Minea este un actor și regizor român, născut în 1994 la București. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică în 2015. În 2016 a debutat în film cu rolul lui Alex în scurtmetrajul "Prima noapte", regizat de Andrei Tănase. Acest film a fost selecționat în competiția Orizzonti la Festivalul de Film de la Veneția și a câștigat Marele Premiu la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Huesca, calificându-se astfel în cursa pentru nominalizările la Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune în 2018. În 2022, Alfredo Minea a realizat documentarul "35A", pentru care a primit Premiul Ion Bostan pentru cel mai bun documentar românesc în cadrul festivalul de film “CineMaIubit”.
Andreea Udrea
Andreea Udrea este o regizoare de film documentar și videojurnalistă din România. A studiat psihologia înainte de a se dedica filmului documentar prin programul internațional DocNomads. A debutat în 2017 cu Like the Mountain, un portret intim al unui refugiat sirian din Slovenia. Cel mai recent proiect al său, Vântul suflă încotro dorește, care explorează tensiunea dintre credință și identitatea queer, a obținut finanțare de la CNC România în 2023 și se află în post-producție.
Pe lângă studii, Andreea și-a dezvoltat proiectele de film documentar și prin programe dedicate precum the East Silver Market, Short Pitch Program și Civil Society Pitch. Prin filmele sale, se concentrează pe teme legate de identitate, apartenență și dileme interioare, căutând povești și personaje care nuanțează perspectivele asupra realității.
Răzvan Dima
Răzvan Dima și-a descoperit pasiunea pentru imagine încă din copilărie, în camera obscură a bunicii sale. A lucrat ca cameraman în presă, dar a ales să părăsească mediul jurnalistic pentru a se concentra pe fotografie și film. În prezent, studiază regia de film la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Ștefan Marcu
Ștefan Marcu este absolvent al specializării Regie de Film din cadrul Facultății de Film a UNATC „I.L. Caragiale” din București. Pe parcursul celor trei ani de studii, Ștefan a regizat șapte scurtmetraje, printre care documentarul „Trenul Unirii”, care a avut premiera la Ji.hlava IDFF. Pe lângă experiența sa în regie, a lucrat și ca asistent de regie, script supervisor sau asistent de cameră în numeroase producții, de la filme studențești și reclame până la videoclipuri muzicale. În prezent, urmează un masterat în Film Documentar la UNATC și dezvoltă lungmetrajul său documentar de debut.