Masterclass Marc Isaacs - Provocări și intervenții: Cum gestionăm limitările realului
One World Romania încheie focusul de patru zile dedicat filmelor lui Marc Isaacs invitând publicul să aprofundeze înțelegerea cinematografiei sale – ale cărei claritate formală, întâlniri oneste, perspective modeste ascund un proces complex de construcție și intervenție.
Ținut de Marc Isaacs, masterclass-ul „Provocări și intervenții: Cum gestionăm limitările realului” va avea loc duminică, 13 aprilie, la 13:30 la Cinema Elvire Popesco.
„Pentru mine, a face filme este o provocare. Când mă gândesc la idei pentru filme, trebuie să simt că ele conțin o posibilitate, nu doar de a documenta realitatea, ci de a crea un nou tip de realitate filmică. În acest masterclass, voi vorbi despre procesul de a concepe și dezvolta idei; despre ce fac eu să încerc să fac realitatea din fața ochilor mei să învie în forma sa cea mai vividă, jucăușă și interesantă variantă posibilă. La fiecare pas, trebuie să simt că nu mă complac și nu sunt previzibil, motiv pentru care filmele mele se bazează deseori pe intervenție.” - Marc Isaacs
program eveniment
13aprilie,duminică
Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez
Focus Marc Isaacs
13:30
Masterclass Marc Isaacs - Provocări și intervenții: Cum gestionăm limitările realului
În parte eseu verité, în parte jurnal politic, Mila 23 îi urmărește pe americani pe durata evenimentelor cataclismice din 2020 din statul „swing” Michigan (inclusiv un plan de a-l răpi pe guvernator), alcătuind un portret complex care sfidează stereotipurile media, în timp ce îi obligă pe spectatori să-și confrunte propriile păreri despre rasă, clasă, statut social și demografice geografice.
Imagine Mitch McCabe
Montaj Mitch McCabe
Producția Christie Herring, Lucas Neufeld, Micaela Wilner
Lungmetraj documentar despre moștenirea condițiilor coloniale din Brazilia în viața de zi cu zi. Cu o narațiune muzicală și folosind material de arhivă din surse diferite, filmul propune o călătorie agitată prin relațiile legate între proprietatea pământului și oameni. Pe lângă muzică și material de arhivă, filmul este construit din fragmente de narațiune care comentează viața domestică în perioada colonială și de personaje ale căror vieți exprimă aceste relații.
Filmul poate conține imagini cu un puternic impact emoțional.
Imagine Rafael Mazza
Montaj Pedro Bronz
Scenariul Ana Rieper
Producția Ana Rieper, Suzana Amado
Sunet Raquel Lázaro, Maria Muricy, Christiano Scherer
Doi poeți se întâlnesc noaptea în parcul Tainan, creând poezii inspirate de experiențele zilei, împletind strofe ingenioase, ca niște fabule, care transformă noaptea în pânza pentru povești nespuse, cu povestitorii unindu-se cu narațiunile pe care le țes.
Fabrica Citroën din Aulnay-sous-Bois s-a confruntat cu prima sa grevă în 1982. Aceasta angaja preponderent lucrători imigranți în condiții precare. Treizeci de ani mai târziu, foarte puține lucruri s-au schimbat, iar o nouă generație preia lupta. Revendicându-și lupta părinților lor, lucrătorii reînvie o amintire uitată și oferă o perspectivă unică asupra istoriei Franței contemporane.
Imagine Matteo Severi, Sarah Cousin
Montaj Thomas Bonnel
Scenariul Matteo Severi, Madeleine Guediguian, Sarah Cousin
Producția Robert Guédiguian, Marc Bordure, Madeleine Guediguian, Matteo Severi
Sunet Matteo Severi, Madeleine Guediguian
Muzică Cosimo Severi
AUDIO: Franceză
SUBTITRARE: Română, Engleză
05
aprilie,
sâmbătă
Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez
19:00
88'
13
aprilie,
duminică
Cinema Muzeul Țăranului
15:00
88'
Urmat de o discuție cu Radu Ioan Stochița și Călin Căciuleanu, jurnaliști, și Paula Cârlan (Cartel ALFA)
O jurnalistă din Moldova, înstrăinată de tatăl ei, emigrat în Italia de ani buni, descoperă că acesta a devenit victimă a unor abuzuri la locul de muncă. Odată cu decizia de a-l ajuta să-și expună angajatorul și să caute protecție legală, rănile trecutului se redeschid și începe o călătorie paralelă în prezentul și trecutul marcat de violență.
Imagine Lina Vdovîi, Radu Ciorniciuc
Montaj Radu Ciorniciuc, Ciprian Cimpoi, Andrei Gorgan
Originară din Republica Moldova, Lina locuiește în România, unde a dobândit o vastă experiență în jurnalism de investigație, jurnalism narativ și new media. A debutat în jurnalismul de televiziune ca producător de știri și documentare și este una din jurnalistele nominalizate European Press Prize.
Radu Ciorniciuc
Radu Ciorniciuc este regizor, director de imagine și jurnalist de investigație. Din 2012, a lucrat ca reporter de investigație pentru multiple publicații și rețele de televiziune, printre care The Guardian, Al Jazeera și Channel 4 News. Subiectele pe care le cercetează cu predilecție sunt din sfera drepturilor omului, protecției animalelor și a problemelor de mediu.
La 10 ani după lansarea filmului său epic Maidan, Sergei Loznitsa își reia cronicile ucrainene, documentând lupta țării împotriva invaziei rusești. Filmat pe o perioadă de doi ani, filmul compune o frescă monumentală a unei nații hotărâte să-și apere dreptul de a exista, prezentând o dovadă finală și unică a rezistenței ucrainene în fața invaziei barbare.
Tovarăși și iubiți, Amer și Raghda s-au cunoscut într-o celulă de închisoare siriană, cu 15 ani în urmă. Când McAllister le cunoaște familia în 2009, Raghda este înapoi în închisoare, lăsându-l pe Amer să aibă grijă singur de cei patru băieți ai lor; dar pe măsură ce „Primăvara arabă” ia cu asalt țara, destinul familiei se schimbă irevocabil. Filmat pe parcusrul a cinci ani, filmul urmărește incredibila lor odisee spre libertate politică.
Montaj Matt Scholes
Producția Elhum Shakerifar, Sean McAllister
Muzică Terence Dunn
AUDIO: Engleză, Arabă, Franceză
SUBTITRARE: Română, Engleză
13
aprilie,
duminică
Cinema Union
15:00
76'
Urmat de o dezbatere extinsă cu Mohamad Zatari, muzician
premii și festivaluri
2015 - Sheffield Doc/Fest, UK, Grand Jury Prize
2015 - Biografilm Festival, Italia, Special Jury Award, Special Mention
2015 - Watch Docs Human Rights Film Festival, Polonia, Jury Prize
2015 - Flahertiana, Rusia, Special Jury Prize
2015 - Cambridge Film Festival, UK
2015 - Zurich Film Festival, Elvetia
2015 - International Documentary Film Festival Amsterdam, Olanda
2015 - Jihlava International Documentary Film Festival, Republica Ceha
2015 - Adelaide Film Festival, Australia
2015 - CPH:DOX, Danemarca
2015 - DocPoint Helsinki Documentary Film Festival, Finlanda
Când mama ei dispare undeva în Irlanda, artista Myrid Carten se întoarce din Londra să o găsească. Căutarea ei o aduce în mijlocul unei familii în conflict, într-o casă contestată și un trecut care amenință să-i îngroape pe toți, inclusiv pe ea. O dorință în ea este o poveste imersivă, la persoana întâi, despre costul iubirii și cât de dificil este să îi scapi.
Imagine Donna Wade, Myrid Carten, Seán Mullan
Montaj Karen Harley, Myrid Carten
Producția Tadhg O’Sullivan, Roisín Geraghty, Kat Mansoor, Eline van Wees
La 200 de ani după campania lui Simón Bolívar de liberare a Columbiei, Laguna soldatului reia călătoria Eliberatorului prin mlaștinile de la mare altitudine, în timp ce caută frânturi ale fantomei sale încă prezente în teritoriul istoric contestat și reflectând asupra construcției istoriei orale și relației cu pământurile.
Imagine Pablo Álvarez Mesa
Montaj Pablo Álvarez Mesa
Producția Pablo Álvarez Mesa
Sunet Erin Elizabeth Ryan, Alex Lane, Pablo Álvarez Mesa, Alex Lane