Mă auzi? - SLAPP-urile care încearcă să ne reducă la tăcere
Invitați:
Elena Calistru, președinte Funky Citizens
Vlad Stoicescu, jurnalist Dela0
Victor Ilie, jurnalist de investigație
Mihail Bumbeș, activist civic, Miliția Spirituală
Moderator: Luca Ciubotaru, Asociația LiderJust
Procesele strategice împotriva participării publice (SLAPP) reprezintă o amenințare tot mai mare pentru jurnaliști, ONG-uri și apărători ai drepturilor omului în România și dincolo de granițele ei. Aceste acțiuni legale sunt folosite ca arme de intimidare, epuizare a resurselor și reducere la tăcere a celor care îndrăznesc să expună corupția și abuzurile de putere.
Acest eveniment reunește jurnaliști, reprezentanți ai societății civile, apărători ai drepturilor omului și experți juridici care s-au confruntat direct cu SLAPP-uri. Prin studii de caz și discuții deschise, ne propunem să creștem gradul de conștientizare, să arătăm solidaritate și să explorăm soluții pentru consolidarea protecției împotriva acestor atacuri.
Această sesiune este un apel urgent de a asculta vocile aflate sub amenințare – pentru că a le apăra înseamnă a apăra democrația însăși.
Evenimentul face parte din eforturile mai largi de promovare a statului de drept și de protejare a valorilor democratice. Focalizarea asupra SLAPP-urilor scoate în evidență provocările cu care se confruntă jurnaliștii și societatea civilă în România, unde astfel de procese sunt din ce în ce mai des folosite pentru a suprima vocile critice. Eveniment deschis tuturor celor interesați să afle adevărul și să ia atitudine.
Organizat de Asociația LiderJust și Programul pentru Statul de Drept în Europa de Sud-Est, Fundația Konrad Adenauer
program eveniment
05aprilie,sâmbătă
Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez
Dialoguri extinse
15:30
Mă auzi? - SLAPP-urile care încearcă să ne reducă la tăcere
Fabrica Citroën din Aulnay-sous-Bois s-a confruntat cu prima sa grevă în 1982. Aceasta angaja preponderent lucrători imigranți în condiții precare. Treizeci de ani mai târziu, foarte puține lucruri s-au schimbat, iar o nouă generație preia lupta. Revendicându-și lupta părinților lor, lucrătorii reînvie o amintire uitată și oferă o perspectivă unică asupra istoriei Franței contemporane.
Imagine Matteo Severi, Sarah Cousin
Montaj Thomas Bonnel
Scenariul Matteo Severi, Madeleine Guediguian, Sarah Cousin
Producția Robert Guédiguian, Marc Bordure, Madeleine Guediguian, Matteo Severi
Sunet Matteo Severi, Madeleine Guediguian
Muzică Cosimo Severi
AUDIO: Franceză
SUBTITRARE: Română, Engleză
05
aprilie,
sâmbătă
Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez
19:00
88'
13
aprilie,
duminică
Cinema Muzeul Țăranului
15:00
88'
Urmat de o discuție cu Radu Ioan Stochița și Călin Căciuleanu, jurnaliști, și Paula Cârlan (Cartel ALFA)
Jurnalul unui cer se desfășoară ca o simfonie atmosferică a violenței asupra Beirutului, descoperind amestecul obsedant al luptelor militare israeliene și murmurul neîncetat al generatoarelor în timpul penelor de curent. Acest eseu video aruncă spectatorii într-o cronică înfricoșătoare a vieții de zi cu zi transformată de militarizarea aerului, unde teroarea incursiunilor repetate devine un fundal înfricoșător de banal.
Doi poeți se întâlnesc noaptea în parcul Tainan, creând poezii inspirate de experiențele zilei, împletind strofe ingenioase, ca niște fabule, care transformă noaptea în pânza pentru povești nespuse, cu povestitorii unindu-se cu narațiunile pe care le țes.
Victoria privește în trecut pentru a-și înțelege tranziția și ce anume te definește ca femeie. Își pierde o prietenă apropiată și împărtășeste această durere și experiența fizică cu Athena și Aamina, ele însele trecând prin propriile procese de tranziție. Împreună, explorează cine erau atunci și cine sunt astăzi, ascultând fantomele trecutului, râsetele prezentului și șoaptele viitorului.
Filmul poate conține imagini cu un puternic impact emoțional.
Trenuri este un documentar „found-footage” alcătuit exclusiv din materiale de arhivă, care creează un portret colectiv al oamenilor din Europa secolului al XX-lea, surprinzându-le speranțele, dorințele, dramele și tragediile. În acest film fără dialog, plin de frumusețe și tristețe, entuziasmul aventurii devine un blestem, iar lacrimile de fericire se amestecă cu durerea disperării.
Montaj Rafał Listopad
Scenariul Maciej J. Drygas
Producția Vita Żelakeviciute, Rasa Miskinyte
Sunet Saulius Urbanavičius
Muzică Pawel Szymanski
AUDIO:
SUBTITRARE: Română, Engleză
05
aprilie,
sâmbătă
Cinema Muzeul Țăranului
20:30
80'
Urmat de o discuție cu Alexandru Solomon și Adina Brădeanu
Este posibil să te întorci la viața normală după ce ai fost înfrânt de război? Daunele nevăzute ale războiului asupra relațiilor personale îl împing pe veteranul Serhiy să se îndepărteze de familia sa. Bântuit de pierdere și front, se luptă să se reconecteze cu soția sa, Nadiia, și cu cei trei fii, Sasha (11), Artem (8) și Nikita (3).
Imagine Lesia Diak
Montaj Andrei Gorgan
Scenariul Lesia Diak
Producători Lesia Diak, Monica Lăzurean-Gorgan, Elena Martin
Designer sunet Sebastian Zsemlye
Compozitor credite finale Margaryta Kulichova
Co-Producător Hrvoje Osvadić
Designul afișului Dasha Podoltseva
AUDIO: Ucraineană
SUBTITRARE: Română, Engleză
05
aprilie,
sâmbătă
Cinema Union
15:30
78'
07
aprilie,
luni
Cinema Elvire Popesco - Institutul Francez
18:00
78'
Urmat de Q&A cu regizoarea filmului
Lesia Diak
Lesia Diak
Lesia Diak este o regizoare și producătoare de film ucraineană. Scurtmetrajele sale premiate explorează teme legate de conexiune umană autentică, conflict interior, traumă și vindecare. A fondat DramaFree, o companie de producție de film dedicată filmelor de autor.
Filmografie: Wounds (2024) / Under the Wing of A Night (2023) / Joszef In Autumn (2022)
premii și festivaluri
Sarajevo Film Festival, Documentary Competition, 18 August 2024
Doclisboa International Film Festival, where the director received a Special Mention for Best First Feature Film – the NEW TALENT TVCINE CHANNELS AWARD, 2024
Dharamshala International Film Festival, 2024
Fipadoc International documentary film festival, International competition, 2025
Doc Fortnight, the Museum of Modern Art’s (MoMA) annual international festival of nonfiction films in New York, 2025
Artdocfest in Riga, International competition, 2025
Millenium Documentary Film Festival, International competition, 2025
După mai mult de un deceniu, Farah se întoarce în orașul său natal, Tripoli, în Liban pentru a locui cu tatăl său, un văduv în vârstă, Mustapha. Diferențele lor generaționale duc deseori la perspective contradictorii despre instabilitatea politică a țării, îngreunând comunicarea dintre ei. Pe măsură ce sănătatea lui Mustapha se deteriorează și revoluția din octombrie 2019 erupe la nivel național, poezia devine șansa lor pentru o ultimă conversație.
Născută în Tripoli, Liban, Farah Kassem a absolvit Studii Audiovizuale la Universitatea ALBA și a făcut un master în film documentar la DocNomads. Filmele sale au fost proiectate la festivaluri precum Visions du Réel, Festivalul de film de la Varșovia, DOK Leipzig și multe altele.
Filmografie: You Make a Better Window Than You Do a Door (2017) / Nettoyer Schaerbeek (2017) / My Father Looks Like Abdel Nasser (2012)