În 2021, zona de graniță dintre Polonia și Belarus a devenit o zonă interzisă, de trei kilometri, unde refugiații s-au găsit închiși brutal. Maciek locuiește cu familia lui pe partea poloneză a graniței. Găzduiește un refugiat sirian, Alhyder în vârstă de 27 de ani. După ce își recapătă puterile, Alhyder se lovește de marea întrebare: acum ce? Unde poate merge fără să se pună pe el sau pe Maciek în pericol?
Când cineastul Marc Isaacs s-a decis să facă un documentar despre un lift dintr-un bloc londonez, nu avea nicio idee despre cum vor reacționa rezidenții și ce vor dezvălui despre viețile lor. El s-a instalat pur și simplu în lift cu o cameră și a așteptat momentul potrivit să pună întrebări. Rezultatul este în același timp comic și emoționant. Întreaga societate britanică este surprinsă în acest microcosmos, iar cea mai simplă abordare devine o parabolă pentru multiculturalism.
Cineastul Marc Isaacs examinează cu șarm și umor atitudinile moderne privind problemele de rasă în Barking, un oraș din East London cu o populație albă, working class. Prin viețile a cinci personaje cheie cu profile etnice diferite, Isaacs, o prezență marcantă, dar nevăzută, examinează prejudecăți și investighează preconcepții cu rezultate remarcabile.
2007 – International Documentary Festival Amsterdam
2007 – Sheffield International Documentary Film Festival
2008 – Amnesty International Award for Best Film
În iarna care tocmai a trecut, unul din cuvintele cele mai căutate pe dexonline a fost „legionar”. Ca să contribuim la lămurirea acestei curiozități și ca să adăugăm imagini și chipuri unor definiții poate prea abstracte, ne-am hotărât să alcătuim un program de jurnale de actualități din perioada 1940-1945, aflate în posesia Arhivei Naționale de Film.
Selecția acoperă intervalul dintre formarea statului național-legionar în septembrie 1940 și încheierea celui de-al doilea război mondial. Jurnalele descriu comemorări legionare, masacrele din noiembrie 1940 - ianuarie 1941 și rebeliunea în urma căreia generalul Antonescu s-a debarasat de legiune, comemorarea arhiepiscopului Andrei Șaguna la Sibiu – în prezența premierului Mihai Antonescu, vizita reprezentantului papal în regiunile nord-estice administrate de armata română, inclusiv în ghetourile din Transnistria și de la Odessa, încheindu-se cu un material produs pentru susținerea proceselor inițiate în 1945 împotriva crimelor de război.
Desigur, chiar dacă aceste imagini și discursuri conțin amprente ale realității, ele sunt și produsul propagandei cinematografice și reflectă răsturnările politice din acea perioadă scurtă dar extrem de violentă. Merită „citite printre rânduri”, ceea ce vrem să facem împreună la discuția prelungită de după proiecție.
Selecția aceasta vine în continuarea programului nostru Sahia Vintage, inițiat în 2013 pentru revizitarea critică și deschiderea către public a patrimoniului de film documentar din România.
Materialele sunt produse înainte de înființarea studioului „Alexandru Sahia”, iar unele dintre ele sunt produse în colaborare cu echipe din Germania și Italia, aliații României în perioada de dinaintea lui august 1944.
Lista titlurilor din program:
JURNAL SONOR 77 / 1940 (Subiectul C: Marșul biruinței legionare) (10')
JURNAL SONOR 81 / 1941 (Subiectul H: Comemorarea legionarilor Moța și Marin) (5')
REBELIUNEA LEGIONARĂ (Jurnal Sonor ONC 83 / 1941) (10')
CINSTIREA ARDEALULUI / 1942 (8’)
ÎN NUMELE CRUCII ȘI AL CARITĂȚII / 1942 (Vizita nunțiului apostolic în lagărele de prizonieri din Transnistria, Basarabia și Bucovina) (17')
APĂRAREA PATRIOTICĂ DEZVĂLUIE ORORILE CRIMINALILOR DE RĂZBOI / 1945 (4’)
Filmele pot conține imagini cu un puternic impact emoțional.
KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în cinci țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația și România, unde este coordonat de Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film.
Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de spații alternative din toate cele șase țări – muzee, biblioteci, licee, grădini, galerii – generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa de a viziona o selecție de filme care nu circulă în cinematografele consacrate și de a participa la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori și specialiști locali din diferite domenii.
Spre deosebire de alte evenimente ce promovează filmul documentar, KineDok vizează nu doar publicul cinefil, ci în egală măsură și pe cel non-cinefil, care nu frecventează în mod obișnuit festivaluri de film sau alte proiecții de film documentar, sau din localitățile unde oferta culturală este mai puțin variată. Evenimentele KineDok ajută publicul să rămână conectat la actualitatea românească și la probleme curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.
În 2024, KineDok a aniversat zece ani de existență, iar în 2025, ediția cu numărul 11 va aduce, pe lângă noul catalog de lungmetraje, și scurtmetraje de patrimoniu din țările partenere și experiențe VR imersive. La OWR18, KineDok revine cu întâlnirea anuală de lucru cu partenerii locali – organizatorii din orașele participante din țară – la care anul acesta participă, în premieră, și partenerii internaționali. Împreună cu ei punem la cale noul sezon și stabilim programul de proiecții pe următorul an.
De asemenea, în cadrul festivalului, KineDok prezintă public oportunitățile pe care rețeaua le propune pentru organizatorii de evenimente culturale, cinecluburi și spații alternative. Evenimentul „Cum să pregătești un spațiu de proiecție” – denumit după manualul de bune practici al programului – aduce laolaltă inițiative independente, instituții și colaboratori KineDok de durată. Aceștia vor povesti din propria experiență despre nevoile, obstacolele și beneficiile proiecțiilor comunitare de documentar pe teme sociale și de drepturile omului.
Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile, însă este necesară înscrierea prin completarea unui scurt formular. Discuțiile vor avea loc în limba română și limba engleză.
Colaboratorii KineDok care vor conduce discuțiile sunt:
Ivana Formanová – manager KineDok Internațional, Institute of Documentary Film
Eliška Hoskovcová – KineDok Republica Cehă, Institute of Documentary Film
Jana Gombiková – KineDok Slovacia, Filmtopia
Marek Kuboš – regizorul documentarului „+-90”
Zsófia Zurbó – KineDok Ungaria, Anthropolis
Szabolcs Szirony – KineDok Ungaria, Anthropolis
Petra Babić – KineDok Croația, Restart
Klara Berdais – KineDok Croația, Restart
Andreea Bratosin – KineDok România, Asociația One World Romania
Diana Baciu – organizator KineDok Cluj-Napoca, Biblioteca Județeană „Octavian Goga”
Diana Bunghez – organizator KineDok Onești, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”
Dumitru Dinel Teodorescu – organizator KineDok Suceava, Asociația Un concept Luna
Simion Pop – organizator KineDok Bistrița, Palatul Culturii
Cei interesați pot descoperi și consulta manualul de bune practici KineDok în cadrul evenimentului. Acesta este disponibil și online.