Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.
Pentru a-și desfășura activitatea, acești jurnaliști depind adesea de colaborări și finanțări internaționale, care pot veni la rândul lor cu alte riscuri și obstacole. Cu toate acestea, munca lor este crucială în a-i trage la răspundere pe cei aflați la putere și în promovarea transparenței și a democrației.
De peste 15 ani, Balkan Documentary Center sprijină cineaștii, jurnaliștii și activiștii să-și ducă la bun sfârșit munca, prin programele lor consacrate: BDC Discoveries și Docu Rough Cut Boutique.
Noul program, Balkan Watchers – Media Programme for Journalists, susținut de Creative Europe MEDIA, este organizat în 3 module de lucru, dintre care primul va avea loc în aprilie 2024 la București, în cadrul celei de a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Vor fi selectate 20 de proiecte, dintre care 6 vor beneficia în final de finanțare.
Țări eligibile:
UE: România, Bulgaria, Grecia, Croația, Polonia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Cipru, Malta; non-UE: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia și Herțegovina.
Încurajăm în mod deosebit aplicațiile în co-producție între țările UE și cele non-UE.
Cui îi este adresat programul?
Cineaști, jurnaliști, activiști care lucrează la proiecte de film sau podcast documentar. Sunt încurajate și proiectele hibride, colaborative, inclusiv docu-series, documentare de animație etc.
În ce etapă trebuie să fie proiectele?
Sunt eligibile proiectele aflate în stadiu avansat de dezvoltare sau în producție.
Calendar (2024):
• Termen limită înscriere (deadline prelungit): 8 martie
• Anunțarea selecției: mijlocul lunii martie; vor fi selectate 10 proiecte de film documentar și 10 podcast-uri
• Modul 1 (training și project development): aprilie, în cadrul One World Romania
• Modul 2 (pregătire pitch): august/septembrie, online
• Modul 3 (pitch și premiere): octombrie, în cadrul Sofia Documental
După pitch-ul din Sofia, 3 documentare vor fi premiate cu 25.000 euro fiecare, iar 3 podcast-uri vor primi câte 5.000 euro.
Programul se desfășoară în limba engleză. Toți participanții trebuie să vorbească fluent engleza pentru a participa. Participanții selectați trebuie să participe la toate modulele programului. Proiectele finanțate vor fi finalizate în maxim 2 ani de la acordarea premiului.
Așteptăm cu nerăbdare proiectele voastre!
Dacă aveți întrebări ne puteți contacta la comunicare@oneworld.ro.