La One World Romania, liceenii aleg filmul cel mai bun film din festival. Dacă ești la liceu în București, ai șansa să faci parte anul acesta din Juriul liceenilor: să deliberezi și să alegi împreună cu colegii tăi de echipă filmul care va fi premiat la Gala de închidere de pe 14 aprilie. Ca parte din Juriul liceenilor, vei vedea, discuta și dezbate filme documentare, împreună cu alți 14 elevi ca tine și doi tutori pe educație media care te vor ghida pentru a deprinde noțiuni care țin de drepturile omului, participare civiă și film documentar. O experiență completă prin care One World Romania speră să-ți dezvolte spiritul critic și să te facă să te îndrăgostești de filme documentare.
Ce presupune să faci parte din Juriul liceenilor?
Timp de 9 zile, pe perioada festivalului (05 - 14 aprilie 2024), împreună cu Nicoleta Fotiade (formatoare în educație media) și Ionuț Mareș (jurnalist și critic de film) vei discuta și deprinde noțiuni care țin de drepturile omului, participare civică, educație media și film documentar de autor.
După un curs introductiv în data de 5 Aprilie, pe parcursul festivalului vei participa seara la proiecții în sălile de cinema (Cinema Elvire Popescu, Eforie, Union) și în timpul zilei la întâlniri de lucru și discuții cu ceilalți colegi din Juriu și cei doi tutori.
În total, vei viziona și dezbate 9 filme din programul festivalului, pentru ca apoi, pe 13 aprilie, să alegi împreună cu colegii tăi un film câștigător, care va fi anunțat în cadrul Galei de Închidere OWR #17.
Înscrieri
Înscrie-te cât mai repede, locurile sunt limitate la 15. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Termen de înscriere: 5 Martie.
Dacă ai întrebări legate de aplicație, ne poți scrie pe adresa: atelier@oneworld.ro.
Despre program
Programul își propune să-i obișnuiască pe tineri cu experienţa vizionării filmelor documentare. Nu doar să-i ajute să le descifreze, cât și să fie mai deschiși către dezbatere, mai ales că în cadrul specific al unui festival de film ca OWR, unele proiecţii sunt urmate de discuții ale publicului cu cineaștii sau experții invitaţi. Juriul liceenilor este o experiență care îi expune la forme cât mai diverse de cinema nonficțional, le stimulează capacitatea de dezbatere, argumentare şi gândirea critică și îi ajută să înţeleagă modul în care filmul documentar poate fi văzut atât pentru plăcerea estetică pe care o produce, cât și pentru reflecţia asupra lumii înconjurătoare pe care o declanșează.
Concret, cei 15 elevi din Juriul Liceenilor vor viziona 9 documentare din selecția OWR și vor alege câștigătorul singurului trofeu al festivalului, anunțat la Gala de închidere. Procesul de învățare prin care vor trece aceștia înainte de a alege filmul câștigător cuprinde un curs de educație media interactiv cu trainerii Nicoleta Fotiade și Ionuț Mareș, în care vor deprinde noțiuni care țin de drepturile omului, participare civică și educaţie media, cât și concepte de bază care să-i ajute să identifice și să descifreze particularitățile documentarului de autor. Pe parcursul festivalului, fiecare dintre filmele vizionate va fi discutat în detaliu în cadrul a trei întâlniri, sub îndrumarea celor doi tutori.
Biografii tutori
Nicoleta Fotiade este expertă în comunicare și formatoare în domeniul educației media și digitale. În ultimii 20 de ani, a coordonat programe de educație media pentru organizații neguvernamentale din România și Europa. A predat educație media studenților de la Pedagogie din Universitatea din București și formează profesori și bibliotecari pentru a include educația media în comunitățile lor. Este (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Este președinta asociației Mediawise Society (mediawise.ro), co-fondatoare și președintă a International Association for Media Education (iame.education).
Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Colaborează de asemenea ca selecționer sau moderator de discuții cu mai multe festivaluri de film din România. A fost critic invitat în cadrul programelor de educaţie media Education à l'image şi CinEd.