FESTIVAL INTERNAȚIONAL DE FILM DOCUMENTAR ȘI DREPTURILE OMULUI
EN
TAG
OWR18
Dialogul, în prim-plan la One World Romania 18: Șapte dezbateri despre lumea în care trăim
2 aprilie 2025

Dialogul este în prim-plan la cea de-a 18-a ediție One World Romania, care începe vineri la București. În secțiunea Dialoguri extinse, vă propunem și un format nou de explorare a unor teme care ne preocupă: mai puține proiecții, mai mult timp pentru întâlnire, discuții și conexiuni. De luni până vineri, la Cinema Muzeul Țăranului prezentăm un film pe zi și-i dedicăm toată atenția noastră. Testăm același format de încă două ori în interiorul zilelor obișnuite de festival.

 
Blocada și cultura protestului

Cultura protestului studențesc va fi adresată luni într-un dialog între doi studenți parte din nucleul protestelor recente din Serbia și Una Toma și Elena Enache, activiste din România. Dezbaterea va fi moderată de co-curatoarea OWR18 Anca Păunescu și regizoarea Andreea Lăcătuș. Vom porni de la filmul Blocada, de Igor Bezinović, care a circulat inclusiv în cercurile studențești activiste din România.

 
Emerging Voices: Noile voci din filmul documentar

Majoratul festivalului invită la o reflecție despre producția locală de film documentar și platformele la care au acces cineaștii la început de drum. Marți invităm patru realizatori nedebutați în lungmetraj la o discuție extinsă cu reprezentanți ai industriei, invitați internaționali, activiști, dar și public, despre șansă, perspective și viziune, pornind de la scurtmetraje realizate de aceștia: 35A, de Alfredo Minea, Untitled, de Andreea Udrea, Apele în care ne scăldăm, de Răzvan Dima, și Trenul Unirii, de Ștefan Marcu.

 
Fascism Vintage

În iarna care tocmai a trecut, unul dintre cele mai căutate cuvinte pe dexonline a fost „legionar”. Ca să contribuim la lămurirea acestei curiozități și ca să adăugăm imagini și chipuri unor definiții poate prea abstracte, am pregătit pentru miercuri un program de jurnale de actualități din perioada 1940-1945. Proiecția va fi urmată de o dezbatere cu istoricii Florin Muller și Adrian Cioflâncă, moderată de Alexandru Solomon, regizor și curatorul selecției.

 
După cioate: mediu, corupție și radicalizare

Pornind de la După cioate, în regia lui Mihai-Gavril Dragolea și a lui Radu Constantin Mocanu, joi vorbim despre problemele de mediu, corupție și radicalizare. Printr-o abordare personală și o implicare directă în subiect, documentarul prezentat în avanpremieră la OWR18 surprinde prețul pe care îl plătesc cei care încearcă să apere natura într-un sistem ostil. Alături de cei doi regizori va fi și jurnalistul Alex Nedea de la Recorder.

 
Palestina în anii '70 și acum

Vineri, un eveniment special despre Palestina se concentrează pe două filme din anii '70. Rezistență, de ce? (1971), mult timp considerat pierdut și recent restaurat de grupul Nadi Lekol Nas din Beirut, surprinde rezistența palestiniană din Liban, în timp ce Dialog arabo-israelian (1974), care prezintă un poet palestinian și un scriitor israelian explorând soluții la conflictul dintre popoarele lor, se remarcă prin actualitatea sa izbitoare.

După proiecție, o discuție cu Rami El Sabbagh, artist vizual și colaborator al regizorului Christian Ghazi, și Armita Modares de la Fundraises for Falastin, va oferi o perspectivă mai profundă asupra relevanței istorice și contemporane a filmelor politice din trecut.

Proiecțiile programate de luni până joi vor avea loc începând cu ora 19:00, iar proiecția de vineri de la ora 18:00.

 
Siria după Bashar al-Assad

Și, pentru că anul acesta revizităm filme, acțiuni și direcții prezente de-a lungul timpului în festival ajunse mai relevante ca oricând, discutăm deschis cu Mohamad Zatari, muzician și oudist din Alep, Siria, stabilit în prezent în București, despre decizii, speranțe și adaptări la noul context generat de înlăturarea lui Bashar al-Assad, după proiecția filmului Poveste de dragoste siriană. Duminică, 13 aprilie, de la 15:00 la Cinema Union.

 
SLAPP-urile care încearcă să ne reducă la tăcere

Cum poți reduce la tăcere vocile care nu îți convin? O metodă tot mai des folosită este SLAPP – procese strategice împotriva participării publice, intentate împotriva jurnaliștilor, ONG-urilor și apărătorilor drepturilor omului din România și din afara ei. Aceste acțiuni legale sunt folosite pentru a intimida, a epuiza resurse și a descuraja pe oricine îndrăznește să expună corupția și abuzurile de putere.

În parteneriat cu KAS Rule of Law Programme South East Europe, vă invităm duminică, 5 aprilie, de la 15:30 la Cinema Elvire Popesco, la un eveniment esențial despre SLAPP, unde Elena Calistru, președinte Funky Citizens, Vlad Stoicescu, jurnalist Dela0.ro, Victor Ilie, jurnalist de investigație, și activistul civic Mihail Bumbeș de la Miliția Spirituală vor discuta despre experiențele lor directe, impactul acestor procese și soluțiile pentru a proteja vocile critice în fața acestor atacuri. Conferința va fi moderată de Luca Ciobotaru.

 
ORGANIZATOR
Asociația One World Romania

CO-FINANȚATORI
Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii

PARTENERI INSTITUȚIONALI
Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (U.N.H.C.R.) – Reprezentanța în România, Konrad-Adenauer-Stiftung e. V. – Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Institutul Cultural Român, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Centrul Ceh București, Ambasada Republicii Cehe în România, Goethe-Institut București, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Institutul Polonez din București, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors’ Fund, Ambasada Republicii Libaneze în România, Ambasada Republicii Slovace la București, British Council România, Ambasada Irlandei în România, Wallonie-Bruxelles International, Institutul Italian de Cultură din București, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Ambasada Suediei la București, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, CEREFREA Villa Noël, Centrul Național al Dansului București, EUNIC România, Balkan Documentary Center, KineDok, microFILM, Mediawise Society, Asociația MaiMultVerde

PARTENERI CORPORATE
Kaufland România, Valvis Group, Groupama, BMW România, BlackCab, La Fântâna, Kafune

SPAȚII PARTENERE
Muzeul Național al Țăranului Român – Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Francez din București – Cinema Elvire Popesco, Arhiva Națională de Filme – Cinema Union, Centrul Ceh București, Konrad-Adenauer-Stiftung e. V. – Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Random House, Echoes Haus, Lokal

PARTENERI ZILELE LICEENILOR: Eveniment realizat cu sprijinul Kaufland România
Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (U.N.H.C.R.) – Reprezentanța în România, Institutul Polonez din București, EFOR – Expert Forum, Funky Citizens, Arhiva de Imagine MȚR, Limite de Cadru, Teach for Romania, Greenpeace CEE Romania, ApTI (Asociația pentru Tehnologie și Internet), Code for Romania, Asociația ACCEPT, Asociația MaiMultVerde, Asociația Copii Pentru Viitor, VIS - Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”

BILETE PRIN 
Eventbook.ro

PARTENER DE MONITORIZARE
mediaTRUST România

PARTENERI MEDIA
RFI România, Radio România Cultural, Scena9, IQads, Revista Matca, Revista ARTA, Revista FILM, Zile și Nopți, Școala9, Mindcraft Stories, Cărturești, Films in Frame, Film Menu, LiterNet, Cinepub, Modern Times Review, Like5.ro, Cinefilia, The Institute, Happ.ro

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE
Centrul Ceh București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.