De când așteptam să putem spune asta: începe One World Romania! De astăzi până pe 13 aprilie îți dăm întâlnire la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Cinema Union cu un program bogat în proiecții și discuții, gândit să ne aducă mai aproape. Pentru că într-o lume din ce în ce mai instabilă și polarizată, nimic nu se compară cu acele momente în care suntem împreună și ne ascultăm cu adevărat unii pe alții.
Iar dacă nu ai apucat să te uiți peste ce ți-am pregătit (găsești programul online, inclusiv în format PDF), sau pur și simplu vrei să mai adaugi ceva în agendă (mereu e loc de încă un film), îți sărim în ajutor cu câteva recomandări de neratat în acest prim weekend de festival.
Un mozaic amețitor de materiale de arhivă, filmul de deschidere, Paradis, se folosește de o narațiune muzicală pentru a vorbi despre moștenirea condițiilor coloniale în viața de zi cu zi din Brazilia. Îl poți vedea de la 19:00 la Cinema Muzeul Țăranului.
Istoric OWR la cafea — În weekend, vino să-ți bei cafeaua alături de noi! De la ora 13:00, te așteptăm la Sala Media a Muzeului Național al Țăranului Român pentru două întâlniri cu prieteni vechi și noi ai festivalului, unde vom discuta, sâmbătă despre primii ani ai OWR, și duminică despre direcțiile sale curatoriale.
Tot duminică, de la 16:00, celebrăm viața, arta și harfa lui Mihnea Mihalache Fiastru în cadrul unui eveniment special la Sala Media, unde ne strângem să (re)vedem împreună Șușanele, Ștrăndooț și Grătărooț – exact cum i-ar fi plăcut și lui: fără formalități, doar oameni care l-au iubit, citit, ascultat sau pur și simplu simt să fie acolo.
Două filme despre poezie pentru sâmbătă — În Suntem înăuntru, versurile devin punte de legătură între fiică și tată și între trauma trecutului și haosul prezentului atunci când regizoarea libaneză Farah Kassem se întoarce în orașul natal după mai bine de un deceniu. Kassem va fi alături de noi la proiecția de la Cinema Union, de la ora 18:00. Taman-Taman (Parc) ne face cunoștință cu doi studenți indonezieni din Taiwan care dau glas compatrioților exploatați pe piața muncii. Filmul se vede de la 15:00 la Cinema Muzeul Țăranului și a fost adoptat de jurnalista Iulia Hau și fotograful Nawanjana Nisitha.
Două filme despre rezistență, în toate formele sale — Trei femei trans privesc în trecut pentru a înțelege ce anume te definește ca femeie în Trans Memoria, documentar adoptat de Asociația ACCEPT și proiectat sâmbătă, 5 aprilie, de la 18:00 la Cinema Muzeul Țăranului. La 30 de ani de la prima grevă de la fabrica Citroën din Aulnay-sous-Bois, foarte puține lucruri s-au schimbat, și o nouă generație preia lupta părinților în Nu suntem părinții noștri, care va fi proiectat în prezența regizorului Matteo Severi sâmbătă, de la 19:00 la Cinema Elvire Popesco.
Prezentul își are rădăcinile în trecut în documentarele alcătuite exclusiv din materiale de arhivă Trenuri și Viitor luminos. Dacă primul realizează un portret colectiv al oamenilor din Europa secolului al XX-lea, cel din urmă ajunge tocmai în Coreea de Nord a anului 1989, când mii de tineri de pe întreg mapamondul și-au dat întâlnire în Phenian pentru un mare festival studențesc care susținea pacea. Ambele filme se văd la Cinema Muzeul Țăranului: Trenuri sâmbătă, de la 20:30, iar Viitor luminos duminică, de la 15:00, într-o proiecție specială în cadrul programului Let's Talk About... Film, inițiat de Institutul Cultural Român.
Într-o regiune din India afectată de schimbările climatice și de o rată ridicată a sinuciderilor în rândul fermierilor, un grup de femei văduve învață de la un psiholog local cum să ofere consiliere altor persoane îndoliate în Înaintând prin întuneric, care va fi proiectat în prezența regizorului Kinshuk Surjan duminică, de la 18:00 la Cinema Muzeul Țăranului. Din Efectul Casa Albă, adoptat de Greenpeace, Mediawise Society și Alex Zlăvog, aflăm cum o oportunitate crucială de a întreprinde acțiuni concrete împotriva încălzirii globale a fost nu doar irosită, ci subminată intenționat. Documentarul se vede în aceeași, de la 19:00 la Cinema Elvire Popesco.
Dacă The Stimming Pool, co-regizat de un colectiv de artiști cu autism, ne invită într-o lume neuro-diversă, în mijlocul logicii unduitoare a mediilor neuro-tipice, TATA spune o poveste puternică și emoționantă despre lupta unei fiice pentru a rupe ciclul de violență din familia sa și de a vindeca rănile trecutului. Ambele filme se văd la OWR duminică: primul de la 15:30 la Cinema Elvire Popesco, fiind adoptat de Neurodivers, și al doilea de la 20:00 la Cinema Union, în prezența regizorilor Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc.
Un film dinamic despre casa de discuri devenită simbol al rezistenței muzicale împotriva regimurilor autoritare, Leo Records: Doar pentru prietenii noștri se vede duminică, de la ora 15:00 la Cinema Union, în prezența regizoarei Ioana Grigore și a monteurului Cristian Georgescu. În timp ce părinții săi se despart după 30 de ani de căsnicie, regizorul Tudor Platon se îndrăgostește și își începe propria familie. Întregul proces este surprins în O familie aproape perfectă, proiectat imediat după, de la 17:30.
Programul integral și biletele One World Romania 18 sunt disponibile pe site-ul festivalului și pe Eventbook.
ORGANIZATOR
Asociația One World Romania
CO-FINANȚATORI
Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii
PARTENERI INSTITUȚIONALI
Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (U.N.H.C.R.) – Reprezentanța în România, Konrad-Adenauer-Stiftung e. V. – Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Institutul Cultural Român, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Centrul Ceh București, Ambasada Republicii Cehe în România, Goethe-Institut București, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Institutul Polonez din București, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors’ Fund, Ambasada Republicii Libaneze în România, Ambasada Republicii Slovace la București, British Council România, Ambasada Irlandei în România, Wallonie-Bruxelles International, Institutul Italian de Cultură din București, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Ambasada Suediei la București, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, CEREFREA Villa Noël, Centrul Național al Dansului București, EUNIC România, Balkan Documentary Center, KineDok, microFILM, Mediawise Society, Asociația MaiMultVerde
PARTENERI CORPORATE
Kaufland România, Valvis Group, Groupama, BMW România, BlackCab, La Fântâna, Kafune
SPAȚII PARTENERE
Muzeul Național al Țăranului Român – Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Francez din București – Cinema Elvire Popesco, Arhiva Națională de Filme – Cinema Union, Centrul Ceh București, Konrad-Adenauer-Stiftung e. V. – Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Random House, Echoes Haus, Lokal
PARTENERI ZILELE LICEENILOR: Eveniment realizat cu sprijinul Kaufland România
Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (U.N.H.C.R.) – Reprezentanța în România, Institutul Polonez din București, EFOR – Expert Forum, Funky Citizens, Arhiva de Imagine MȚR, Limite de Cadru, Teach for Romania, Greenpeace CEE Romania, ApTI (Asociația pentru Tehnologie și Internet), Code for Romania, Asociația ACCEPT, Asociația MaiMultVerde, Asociația Copii Pentru Viitor, VIS - Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”
BILETE PRIN
Eventbook.ro
PARTENER DE MONITORIZARE
mediaTRUST România
PARTENERI MEDIA
RFI România, Radio România Cultural, Scena9, IQads, Revista Matca, Revista ARTA, Revista FILM, Zile și Nopți, Școala9, Mindcraft Stories, Cărturești, Films in Frame, Film Menu, LiterNet, Cinepub, Modern Times Review, Like5.ro, Cinefilia, The Institute, Happ.ro
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE
Centrul Ceh București
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.