Pentru cea de-a 17-a noastră ediție am decis să punem în prim-plan o idee și o acțiune cu care interacționăm în fiecare zi – un gest ale cărui efecte au potențialul de a se răsfrânge atât asupra unui individ, cât și asupra societății în general.
Actul de a alege.
Pe măsură ce societățile în care trăim devin din ce în ce mai polarizate, iar tot mai multe crize amenință confortul vieții cotidiene, siguranța financiară și stabilitatea geopolitică și de mediu, avem tendința de a căuta rezolvări imediate – și, mai ales, să alegem bunăstarea personală în detrimentul celei colective.
Rămâne, totuși, o responsabilitate pe care avem față de noi înșine și față de cei din jurul nostru; dilema se prezintă astfel: să rezistăm, să punem sub semnul întrebării sau să cedăm în fața conformismului? Să menținem un cod moral, să apărăm drepturile și libertățile într-o democrație aflată în erodare sau să riscăm să ne scufundăm într-o demagogie și mai mare? Să ne lăsăm împărțiți între „noi” și „ei”?
Copleșiți de alegeri conștiente sau inconștiente, rareori mai punem la îndoială consecințele pe care le au deciziile și acțiunile noastre. Rezultatul lor poate fi unul imediat, unul întârziat sau unul pur și simplu futil în contextul sistemelor socio-economice în care funcționăm.
Cu toate acestea, fiecare acțiune implică și o reacție, iar scopul nostru pentru ediția cu numărul 17 este acela de a observa indivizi și comunități provenind dintr-o gamă largă de contexte sociale, culturale și politice, precum și alegerile cu care aceștia se confruntă. Ceea ce duce la o gândire critică și nuanțată sunt conștientizarea de care dau dovadă acești indivizi și modul în care își chestionează propriile circumstanțele.
Secțiunea noastră principală reunește povești care vorbesc despre empatie și rezistență, reziliență și solidaritate care definesc alegeri și, în cele din urmă, acțiuni - exemple concrete de umanitate la lucru.
În ÎNFRUNT ND ÎNTUNERICUL și TREI PROMISIUNI, revizitarea unor imagini de arhivă accentuează modul în care impulsul de a înregistra, pe timp de război, fragmente de normalitate creează, în retrospectivă, mărturii istorice.
În NOTRE CORPS și QUEENDOM vedem alegerile individuale față de propriul corp ca pe niște libertăți oferite sau sancționate de societate - pentru vindecare, autoexpresie sau rezistență.
AL DJANAT, PARADISUL ORIGINAR și ÎNAINTE DE FURTUNĂ prezintă comunități care sunt forțate să aleagă între a conserva legăturile ancestrale, patrimoniul cultural și un mod de viață traditional sau a capitula în fața schimbărilor accelerate ale modernității.
În GOD BETWEEN US și SMILING GEORGIA sunt explorate consecințele unei credințe oarbe, fie ea într-o putere religioasă sau una electorală.
Nu putem alege vremurile în care trăim, însă, în ciuda limitărilor externe, una dintre libertățile umane de care dispunem este capacitatea de a ne asuma o poziție. Sperăm ca în interiorul acestei tapiserii multiculturale de povești să putem găsi împreună un fir al reflecției și al inspirației, care să conducă la armonizarea viitorului nostru comun.