EN
Festival 2022 OWR15
2022
sumar

Suntem pe cale de dispariție. În mod paradoxal, pentru că explozia demografică arată o creștere de 10 ori mai mare față de populația globală de acum 400 de ani. La alții această dispariție este vizibilă și palpabilă. Păsări, mamifere, reptile, pești, flori, copaci, arbuști și alte tipuri de faună și floră care au format odată ecosistemele noastre au dispărut sau dispar cu o viteză uluitoare, cu mult peste rata de dispariție considerată normală. Iar acum însuși solul fertil este pe cale de dispariție. În aceste condiții oamenii par să prospere. Populația globală continuă să crească vertiginos. Cu siguranță nu părem a fi pe cale de dispariție. Trăim cu impresia că dispar doar specii exotice, undeva în locuri îndepărtate de care am auzit doar la orele de geografie și biologie. Iluzia bunăstării umane este perpetuată doar de convingerea că omul este separat de mediu, că omul este altceva decât natură și natura e undeva în afara lui, ceva ce poate fi savurat din când în când în vacanțe, iar în restul timpului exploatat pentru activități economice. Realitatea este însă alta. Dacă dispare biodiversitatea solului din care ne hrănim, a apei cu care ne potolim setea, a faunei și a florei care ne asigură mijloacele de subzistență, în mod cert vom dispărea și noi. Omul este natură. Orice se întâmplă cu natura se întâmplă de fapt și în noi, iar orice se întâmplă în noi se reflectă înapoi în natură.

Pornind de la această viziune asupra omului ca fiind o parte integrantă în ecosistemul vast și complex al lumii, One World Romania #15 se va concentra asupra noțiunii de „ecologie” aplicată nu doar la mediul înconjurător, ci și la mintea și trupul uman. În această ediție dorim să reflectăm asupra interacțiunii dintre corp, minte și lumea înconjurătoare, și să devenim conștienți atât de ecologia mediului, cât și de ce cea a minții și a trupului. Înțelegem felul în care poluarea și dezastrele ecologice se răsfrâng negativ asupra sănătății noastre fizice și psihice, dar suntem mai puțin atenți la felul în care acțiunile, gândurile și emoțiile noastre afectează și poluează mediul într-o buclă de feedback continuă. Dorința iresponsabilă de expansiune, fără respect pentru ce ne înconjoară, reflectă de fapt o profundă deconectare de la propriile noastre nevoi, care în realitate nu sunt niciodată în conflict cu cele ale planetei. Așadar, o abordare holistică a acestei triade – corp/minte/mediu -, este tema principală a ediției din acest an, în jurul căreia vor fi organizate o serie de evenimente speciale și proiecții tematice urmate de dezbateri. Încercând să surprindem la scară mică complexitatea mediului natural, selecția de filme este gândită ca un ecosistem în sine, toate secțiunile raportându-se într-un fel sau altul la tema ediției și fiind interconectate în diferite feluri. Acestea pot fi înțelese drept niște ramuri care cresc din același trunchi și care doar împreună formează un întreg.

Secțiunea „Corpul vânăt al planetei” va fi dedicată celebrării mediului înconjurător în toate formele sale. Aici vom prezenta câteva dintre cele mai provocatoare documentare recente ce abordează aspecte precum protecția mediului, efectele industrializării și ale urbanizării, responsabilitatea ecologică la nivel individual și colectiv, dezastrele ecologice produse de război, precum și relația uneori conflictuală dintre tehnologie și natură. 

În dialog direct cu această primă secțiune se află „Acasă în sălbăticie”, o secțiune compusă dintr-o serie de documentare-portret ale unor oameni care, prin diferite circumstanțe, au ajuns să se simtă alienați în mediul în care trăiesc și care de multe ori își găsesc refugiul în natură. Deși spațiile protagoniștilor variază - de la Europa și Africa, până la America Latină, sentimentul de înstrăinare persistă și caută o rezoluție. 

Completăm organismul selecției cu secțiunea „Trup și suflet” unde abordăm ecologia minții și a corpului prin documentare ce investighează tulburări fizice și psihice specifice, analizând felul în care acestea reprezintă un răspuns disfuncțional la realitatea înconjurătoare. Continuăm apoi cu secțiunea „Roadele muncii” care explorează condițiile și climatul de muncă, precum și drepturile lucrătorilor în mai multe culturi, pornind de la cele individualiste din Vest și ajungând până la culturile colectiviste ale Estului. Urmând exemplul biodiversității naturale, secțiunea „Grădina tuturor florilor” este dedicată diversității și promovării toleranței față de semeni, indiferent de naționalitate, gen, orientare sexuală, ideologie sau religie. Anul acesta introducem și o secțiune care se concentrează în mod special pe metode cinematografice de consemnare și analiză a trecutului. Astfel, în secțiunea „Originea speciilor - cum povestim istoria”, sărbătorim varietatea și ingeniozitatea cineaștilor care investighează istoria. 

Pe lângă acestea, festivalul include și secțiunile considerate deja clasice, care se suprapun parțial cu tema ediției. În secțiunea „Unde fugim când pământul ne fuge de sub picioare” vom reveni asupra agravării crizei refugiaților și a factorilor ce înfluențează fenomenul migrației. Observând abateri de la principiile statului de drept atât în țară, cât și la nivel internațional, continuăm tradiția de a dedica o serie de documentare importante justiției. Filmele secțiunii „Legea naturii: pradă și prădător” documentează felul în care sistemele juridice variază atât în spațiu, cât și în timp, analizând modul în care justiția este aplicată în diferite țări, dar și în diferite momente cheie ale istoriei. Filmele acestei secțiuni ne reamintesc și de rolul crucial pe care îl joacă justiția în reglementarea unui sistem economic sustenabil.

Având în vedere dezastrul umanitar ce se desfășoară chiar sub ochii noștri, din selecție nu putea lipsi „Această Ucraina nu se va opri niciodată”. Închinăm această secțiune cineaștilor ucraineni, din dorința de a sprijini o cultură care a fost întreruptă cu brutalitate și pe care dorim să o susținem atât prin filme, cât și prin evenimente speciale ce vor implica invitați ucraineni, care ne vor vorbi despre ce înseamnă colonialismul cultural și despre responsabilitatea oamenilor de cultură în fața agresiunii rusești. 

Anul acesta readucem în atenție documentarul de scurtmetraj în secțiunea „Scurtmetraje artropode”, unde vom prezenta câteva dintre cele mai noi scurtmetraje românești și străine. La acestea se va adăuga și o retrospectivă de scurtmetraje din colecția distribuitorului austriac Sixpackfilm - una dintre puținele case de distribuție ce promovează și susțin genul. Această selecție de scurtmetraje tratează tema ediției curente a festivalului, iar la eveniment îl vom avea invitat pe reprezentantul Sixpackfilm - Gerald Weber, care va susține un masterclass despre distribuția documentarului de artă. 

Nu în ultimul rând, în locul retrospectivei clasice, în acest an ne-am gândit să construim ceva aparte, și anume o serie cu autori contemporani, de la care am selecționat câte două filme. De aici și numele de „Double Bills/ Filme 1+1”. Aici descoperim câteva dintre cele mai interesante și originale abordări cinematografice ale momentului ce aparțin unor cineaști de renume internațional, începând cu Sergei Loznitsa - pe care îl regăsim în festival cu două filme de arhivă -, continuând cu fascinanta cineastă și cercetătoare franceză Chloé Galibert-Laîne, o specialistă a genului desktop documentary, și încheiând cu duoul regizoral Nicolas Klotz și Élisabeth Perceval - maeștri ai cinemaului experimental interdisciplinar. 

Ca în fiecare an, Competiția OWR reunește cele mai provocatoare și unice voci auctoriale recente. Cu deosebită plăcere invităm publicul să descopere cineaști aflați la începutul carierei, care ne-au fermecat cu viziunile lor proaspete și pline de curaj. Unsprezece filme vor fi evaluate de cele două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională și celălalt din liceeni din toată țara.   

În secțiunea Work in Progress vom prezenta câțiva dintre cei mai promițători cineaști români ai momentului și documentarele pe care le au în pregătire. De asemenea, includem în program proiectul veteran KineDok prin care Asociația One World România promovează filmul documentar în întreaga țară. 

Programul de filme este completat de o serie de evenimentele conexe interactive și interdisciplinare, care reflectă tema principală a festivalului și care raportează problema mediului la sfera personală, prin promovarea dezvoltării unei conștiințe și a unei identități globale, menite să cuprindă nu doar individul, ci tot ecosistemul care îl susține. Pentru că una dintre cele mai urgente probleme ecologice este dispariția solului fertil, evenimentele se vor concentra în mod special pe regenerarea solului și relația omului cu pământul. Am pregătit astfel o serie de dezbateri la care vor participa specialiști în biodiversitate, agricultură regenerativă, sănătatea solului și a pădurilor, consum conștient, energie verde, la care se vor adăuga și niște evenimente practice, precum un atelier de nutriție, sesiuni de yoga, atelier de povești vizuale și un atelier de olărit. De asemenea, vom organiza o zi de evenimente „verzi” la Delta Văcărești, în care vom învăța să ne recalibrăm trupurile și simțurile la natură. 

Dorind să colaborăm mai strâns cu artiști din alte domenii ce abordează sustenabilitatea în practica lor, vom găzdui în parteneriat cu Asociația tranzit.ro un performance video colectiv cu mai mulți artiști români și străini. La acesta se vor adăuga și un performance semnat de Florin Flueraș și ghidat de Eliza Trefas, precum și performance-ul durațional Dusk al Mariei Drăghici. 

Tot de Maria Drăghici este semnată și seria de vizualuri din acest an, ce pornește de la spații umane revendicate într-un mod neinvaziv de natură și care ne invită pe toți la o masă fictivă a tratativelor, unde putem dialoga deschis despre certitudinile și incertitudinile viitorului.

Prin selecția de filme documentare și evenimentele conexe care le acompaniază, dorim ca în această ediție să contribuim la dezvoltarea unui trai mai blând, în armonie cu noi înșine și cu natura din care facem parte. Celebrăm diversitatea și dreptul la existență al tuturor formelor de viață, pentru că la nivel fundamental cu toții suntem același lucru: viață.

palmares

Din secțiunea „Acasă în sălbăticie'', premiul juriului internațional a fost acordat documentarului „Sunt liber'', r. Laure Portier, (2021), oferit cu sprijinul Institutul Cultural Român.

Din secțiunea „Originea speciilor - cum povestim istoria'', premiul juriul adolescenților este acordat documentarului „Țara'', r. Aleksey Lapin (2021).

Mențiune din partea juriului internațional primește „Cioburi'', r. Natalia Garayalde (2020), secțiunea „Corpul vânăt al planetei''.

secțiuni
Competiția internațională ... 10 Filme
Corpul vânăt al planetei ... 7 Filme
Acasă în sălbăticie ... 7 Filme
Trup si suflet ... 4 Filme
Roadele muncii ... 4 Filme
Grădina tuturor florilor ... 5 Filme
Originea speciilor - cum povestim istoria ... 7 Filme
Unde fugim când pământul ne fuge de sub picioare ... 5 Filme
Legea naturii: pradă și prădător ... 7 Filme
Această Ucraina nu se va opri niciodată ... 4 Filme
Scurtmetraje artropode ... 7 Filme
Program special Sixpackfilm ... 6 Filme
Filme 1+1 ... 6 Filme
Work-in-progress ... 5 Filme
Scurtmetrajele cineaștilor de la secțiunea work-in-progress ... 5 Filme
Filme
918 Nopți
Arantza Santesteban
65', 2020
Spania
Această ploaie nu se va opri niciodată
Alina Gorlova
102', 2020
Ucraina, Irak, Germania, Siria, Kurdistan
Același vis
Vlad Petri
30', 2021
România
Al cui câine sunt?
Robert Lakatos
88'
Romania, Ungaria
Alb pe alb
Viera Čákanyová
74', 2020
Slovacia, Republica Cehă
Amintiri de pe Frontul de Est
Radu Jude, Adrian Cioflâncă
30', 2022
România
Anamneză
Chris Wright, Stefan Kolbe
111', 2021
Germania
Animistica
Nikki Schuster
7', 2018
Austria, Mexic, Germania
Antarctic Traces
Michaela Grill
30', 2019
Austria, Canada
Ascultați bătăile imaginilor noastre
Audrey Jean-Baptiste, Maxime Jean-Baptiste
15', 2021
Guiana, France
Babi Yar. Context
Sergei Loznitsa
121', 2021
Olanda, Ucraina
Bicentenar
Pablo Álvarez Mesa
44', 2020
Columbia, Canada
Bucolic
Karol Pałka
70', 2021
Polonia
Ce va aduce vara
Ignacio Ceroi
85', 2021
Argentina
Centrul de studii autogestionat
Andra Popescu
18', 2019
România, Italia
Cerbul a trecut prin fața mea
Vlad Petri
27', 2020
România
Chermet
Nikolay N. Viktorov
71', 2021
Rusia
Cioburi
Natalia Garayalde
70', 2020
Argentina
Copii în ceață
Diem Ha Le
92', 2021
Vietnam
Copiii teribili
Ahmet Necdet Çupur
93', 2021
Franța, Germania, Turcia
Crăciun fericit, Yiwu
Mladen Kovačević
94', 2020
Suedia, Serbia, Franța, Germania, Qatar
Cronici din acele vremuri
Maria Iorio, Raphaël Cuomo
76', 2021
Elveția, Italia
Curaj
Aliaksei Paluyan
90', 2021
Germania
Dakhla: cinema și uitare
Arturo Dueñas Herrero
15', 2020
Spania, Sahara de Vest
Detectivistică
Chloé Galibert-Laîné
40', 2020
Franța, Germania
Din marea sălbatică
Robin Petré
78', 2021
Danemarca
Dispersia luminii
Zaina Bseiso
6', 2021
Palestina, Statele Unite
Domnul Landsbergis
Sergei Loznitsa
246', 2021
Lituania, Olanda
După cioate
Mihai Gavril Dragolea, Radu Constantin Mocanu
85', 2025
România, Slovenia
Evadare
Jonas Poher Rasmussen
90', 2021
Danemarca, Franta, Norvegia, Suedia
Filmul din balcon
Pawel Lozinski
100', 2021
Polonia
Frontiera sălbatică
Nicolas Klotz, Elisabeth Perceval
225', 2017
Franța
Grămezi de moloz
Taras Tomenko
80', 2022
Ucraina
I.A. la război
Florent Marcie
107', 2021
Franța
Idilă
Tatyana Lushnikova
66', 2020
Rusia, Ucraina
În căutarea cailor
Stefan Pavlović
88', 2021
Olanda, Bosnia și Herțegovina, Franța
Interno 167
Luca Avanzini, Amandine Robinet, Matteo Berardone, Federico Cavalleri, Simone Rigamonti (Collectif Sikozel)
68', 2021
Franța, Italia
Întoarcere la Reims (Fragmente)
Jean-Gabriel Périot
80', 2021
Franța
Irigație imperială
Lukas Marxt
20', 2020
Germania, Austria
Iubiții ei muribunzi
Anna Benner, Eluned Zoë Aiano
6', 2020
Germania, Republica Cehă
Locul nostru liniștit
Elitza Gueorguieva
68', 2021
Franta, Bulgaria
Mănâncă tot din farfurie!
Noah Arjomand, Adam Isenberg, Senem Tüzen
74', 2021
Statele Unite, Spania, Turcia
Mandala Minamata
Kazuo Hara
372', 2020
Japonia
Mesaje în sticlă 1-2
Chloé Galibert-Laîné,Kevin B. Lee
38', 2020
Germania, Franța, Statele Unite
Metok - O călugăriță tibetană
Martín Solá
61', 2021
Italia, Argentina, Regiunea Autonomă Tibet
Mica Palestina: Jurnalul unui asediu
Abdallah Al-Khatib
89', 2021
Liban, Franța, Qatar
Nanu Tudor
Olga Lucovnicova
21', 2020
Belgia, Ungaria, Portugalia, Republica Moldova
Noi
Alice DIOP
117', 2021
Franța
O noapte de neștiință
Payal Kapadia
96', 2021
Franța, India
Odiseea amazonică
Terje Toomistu, Álvaro Sarmiento, Diego Sarmiento
74', 2021
Peru
Pădurea domestică
Salomé Jashi
92', 2021
Elveția, Germania, Georgia
Pământul este albastru ca o portocală
Iryna Tsilyk
74', 2020
Ucraina, Lituania
Paradisul mai târziu
Ascan Breuer
13', 2010
Austria, Germania, Indonezia
Peisaj în deteriorare
Siegfried Fruhauf
5'/9', 2002/2015
Peisaje ale rezistenței
Marta Popivoda
95', 2021
Serbia, Germania, Franța
Pénélope, dragostea mea
Claire Doyon
90', 2021
Franța
Plai. Un drum prin munți
Eva Dzhyshyashvili
75', 2021
Ucraina
Playback
Iulia Rugină
77', 2022
Romania
Pragul
Coraci Ruiz
77', 2020
Brazilia
Prazul sălbatic
Zoé Chantre
82', 2021
Franța
Riftul Finfinnee
Daniel Kötter
79', 2020
Etiopia, Germania
Rugăciunile lui Delphine
Rosine Mbakam
90', 2021
Belgia, Camerun
Să spunem „revoluție”
Nicolas Klotz, Elisabeth Perceval
127', 2021
Franța
Sine die
Camila Moreiras
15', 2021
Spania
Sunt liber
Laure Portier
78', 2021
Franța, Belgia
Țara
Aleksey Lapin
123', 2021
Austria
Țara fierului
Michael Geidel
11', 2020
Germania, Brazilia
Tărâmul Liniștii
Dr. Róbert – Árpád Lakatos
37', 2002
Ungaria
Tată
Wei Deng
97', 2021
China
Totul pentru Riana
Mihai Dragolea
28', 2020
România
TRAFO
Paul Horn
12', 2014
Austria
Ushiku
Thomas Ash
87', 2021
Japonia
Viitor luminos (work in progress)
Andra Popescu
invitați

AMBASADORI OWR

Alexandru Andrășanu, Magor Imre Csibi, Paula Dunker, Raluca Negulescu-Balaci, Roxana Bucată, Tedy Necula

INVITAȚI LA FILME

Abdallah Al-Khatib, Ada Solomon, Adrian Cioflâncă, Aleksey Lapin, Amandine Robinet, Andra Popescu, Claudia Joldes, Daniel Kötter, Dr. Róbert – Árpád Lakatos, Elisabeth Perceval, Federico Cavalleri, Florent Marcie, Gabriela Leu, Gerald Weber, Ionuț Sorin Banciu, Luca Avanzini, Mihai Gavril Dragolea, Nicolas Klotz, Radu Jude, Simone Rigamonti, Vlad Petri

INVITAȚI LA EVENIMENTE CONEXE

Alexandra Mihaela Dancs, Alexandru Solomon, Alina Haiduc Sukumaran, Ana-Maria Marinescu-Pălăduș, Andreea Hofer, Andrei Cotoară, Aurelia Grecu, Bogdan Iancu, Claudia Șerbănuță, Cristina Briziou, Eliza Trefas, Felicia Ienculescu-Popovici, Florin Flueraș, Florin Stoican, George Bouroș, Incze Zsuzsa, Ioana Dobrescu, Ionuț Bădică, Judita Ragauskait, Lavinia Andrei, Luana Poienar, Magda Huiculescu, Magor Imre Csibi, Maria Draghici, Mihaela Pelea, Mihai Barabancea, Mihai Enescu, Mihai Zotta, Mina Sava, Oana Barbonie, Oana Ghera, Petra Dobruská, Roxana Buzețelu, Roxana Luca, Tea Vasilescu, Tilman Scheel, Vera Marin, Viorel Morărescu

JURIU INTERNAȚIONAL

Cintia Gil, Gianina Cărbunariu, Lotte Mik-Meyer

JURIUL LICEENILOR

Ana Radu, Beatrice Baciu, Cosmin-Cristian Doandeș, Ecaterina Popescu, Miriam Dragomir, Șerban Mark Pop